SAHA Bülten - | SAYI 5 | 21.8.2022

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA'nın yeni mecralarından biri daha yayına başladı! Savunma, havacılık ve uzayı doya doya konuşalım, inovasyon ve teknolojiye doyalım diye SAHA Podcast artık aktif!
Spotify'da takibe almayı unutmayın.
SAHA İstanbul

 

17 Ağustos 1999 | 03:02 Marmara Depremi
Aynı acıların bir daha yaşanmamasını dileyerek, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz…


SAHA SÖZLÜK: Kuantum Bilişim - Quantum Computing
Kuantum teorisinin prensiplerine dayanan bilgisayar teknolojisinin geliştirilmesine odaklanan, enerji ve malzemenin atom ve atom altı seviyelerdeki davranışını açıklayan bir hesaplama alanıdır.

Teknopark İstanbul Firma Buluşmaları etkinliği gerçekleşti: Teknopark İstanbul Connectto Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Teknopark İstanbul Firma Buluşmaları” etkinliğinin ikincisi, Denizcilik Teknolojileri odağında faaliyet gösteren Ar-Ge firmalarının bir araya gelmesi ile gerçekleşti.
Etkinlik, SAHA İstanbul’un tanıtım sunumu ve ardından firma temsilcilerinin sunumları ile devam etti.
SAHA İstanbul temsilcileri tarafından SAHA EXPO hakkında bilgi verilerek denizcilik sektörü özelinde nasıl bir işbirliği yapacağı değerlendirildi.


ADS Group, SAHA EXPO'da: İngiltere'nin savunma, havacılık ve uzay sektöründen 1100 firmasının temsilcisi ADS Group Türk ve İngiliz firmaların ilişkilerini güçlendirmek ve ticaretini geliştirmek adına İngiltere Dış Ticaret Bakanlığı ile birlikte SAHA EXPO 2022'de yer almayı tercih etti.

Roketsan tarafından geliştirilen Kısa Menzilli Tanksavar Silahı: Karaok
Çap: 125 mm
Ağırlık: 16 Kg
Menzil: 2.5 km
Harp Başlığı: Zırh Delici/Tandem


SAHA İstanbul firmalarından Robit Teknoloji, yapılan denetleme ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı'nın Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü “Onaylı Tedarikçi Belgesi” almaya hak kazanmıştır.

“MiliVerse” NATO'da tanıtıldı: Türk teknoloji şirketinin askeri metaverse uygulaması ilk kez NATO'da tanıtıldı. NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı, çevrim içi ve fiziksel olarak Eğitim Teknolojisi Konferansı 10-12 ağustos tarihleri arasında düzenlendi.
Sınırlı sayıda katılımcı yetkinlik durumuna göre davet edildi.
Etkinlik, 10 firmadan gelen 100’den fazla üst düzey yönetici ile yapıldı.

  • BİTES, “NATO'nun eğitim ve öğretimini dönüştürmek için gelişen metaverse teknolojilerinden faydalanmak” konulu sunumuyla “workshop” verdi.
  • BİTES Üst Yöneticisi Uğur Coşkun ve İş Geliştirme Direktörü İhsan Yusuf Akbuğa tarafından yapılan sunumla “MiliVerse"ün ilk tanıtımı da gerçekleşti.

 


Aselsan ve Sefine Shipyard tarafından geliştirilen İnsansız Deniz Aracı: RD-09
Hız: +40 knot
Menzil: 600 deniz mili
Gerçek zamanlı video ve görüntü aktarımı

HAVELSAN'dan yeni milli yazılım “ODAK”: HAVELSAN mühendisleri tarafından milli imkânlarla geliştirilen Açık Kaynak Veri Tabanı Yönetimi Yazılımı ODAK, kurumların hizmetine girmeye hazırlanıyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un da katılımıyla HAVELSAN Teknoloji Kampüsü Konferans salonunda ODAK ürününün tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda detaylar anlatıldı ve ürünün canlı demosu sunuldu.

Ali Taha Koç, Türkiye'nin çok önemli bir milli yazılım kazandığını belirterek, HAVELSAN'a teşekkürlerini iletti.


Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Laszlo Palkovic Türk Savunma Sanayii ile ilgili açıklamalarda bulundu:


İlk Milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün sıcaklık tarama testleri tamamlandı: TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) mühendisleri tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli turboşaft helikopter motoru TEI-TS1400’ün 669 sensörle zorlu sıcaklık tarama testleri tamamlandı.
TEI-TS1400 motorunun Türkiye’nin ilk yerli genel maksat helikopteri GÖKBEY'e entegre edilmesi planlanıyor.

Titra tarafından geliştirilen İnsansız Helikopter: ‘Alpin’
İlave sistemlerle entegrasyon
Lazer tarama
Kızılötesi kamera
Otopilot

Şifreli veri haberleşmesi


76/62mm Milli Deniz Topu denizde başarıyla test edildi: Milli Savunma Bakanlığının tasarım ve performans sorumluluğunda İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve MKE A.Ş ile birlikte geliştirilen 76/62 mm Millî Deniz Topu, kara atışlarının ardından liman ve deniz testlerini de başarıyla tamamladı.
İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş) ile birlikte geliştirilen 76/62 mm Millî Deniz Topu, geçtiğimiz ay TCG BEYKOZ korvetine entegre edilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı'na, bin Hassas Güdüm Kiti-82'nin teslim edildi: TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ASFAT ana yükleniciliğinde 3. HİBM Komutanlığı tarafından üretilen HGK-82 Güdüm Kiti’nde 1000 adetlik teslimat başarıyla tamamlandı.
Milli Savunma Bakanlığı: Teslimat proje takvimi içerisinde başarı ile tamamlandı. Üretilen kitlerde TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen askeri özelliklere sahip Küresel Konumlama Sistemi alıcısı KAŞİF kullanılmış ve proje kapsamında ayrıca sisteme karıştırmaya dayanıklı anten CRPA entegrasyonu sağlanmıştır.

Ukrayna’nın ilk ADA Sınıfı Korveti’nin ismi belli oldu: Ukrayna Donanmasının Türkiye tarafından geliştirilen ve üretilen ilk ADA Sınıfı Korveti’nin ismi Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından “Hetman İvan Mazepa” olarak adlandırıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Ulusal ordunun tarihsel geleneklerini restore etmek, Zaporijya Ordusu’nun seçkin Ukraynalı devlet adamı Hetman İvan Mazepa’nın anısını yaşatmak için bu ismi koyma kararı aldım.
Ukrayna, Türkiye’den şu ana kadar iki adet ADA Sınıfı Korvet alımı için sözleşme imzaladı.

Ukrayna’da kalan Türk A400M askeri kargo uçaklarının kritik bakımı yapıldı: 24 Şubat 2022’de, Ukrayna’da savaşın başladığı gün sabah saatlerinde, Ukrayna’daki Boryspil Uluslararası Havaalanı’nda sıkışan iki adet Türk A400M askeri kargo uçağının bakımları tamamlandı.
“Koca Yusuf” adıyla anılan Türkiye’nin iki A400M askeri nakliye uçağının tahliyesi için hem askeri hem de diplomatik girişimler devam ediyor.

TB2 SİHA kampanyasından yeni uyduya: Ukrayna’nın Bayraktar TB2 İHA bağışı kampanyasında toplanan 17 milyon dolarla Ukrayna Ordusu için uydu satın alındı.
ICEYE isimli şirketin bölge üzerindeki bir uydusu tamamen Ukrayna için çalışacak.
ICEYE uydu şirketi, Ukrayna ile imzalanan anlaşmanın ardından şirkete ait uydu tarafından çekilen Rus işgali altındaki Kırım Köprüsü’ne ait bir uydu fotoğrafı yayınladı.