SAHA Bülten | SAYI 18 | 27.11.2022

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı MSI Dergisi özel sayısı yayında!
SAHA EXPO 2022'nin 2. gününde firmalarımız tarafından gerçekleştirilen sunumlar yayında!

 

 

SAHA Akademi'de iş hayatınıza artı değer katacak 5 günlük ‘Profesyoneller için Finans Eğitim Paketi’ başlıyor: Finans eğitim paketinde alanında uzman ve sektörden tecrübeli eğitmenler tarafından, farklı ihtiyaçlara göre belirlenmiş ve iş hayatınıza artı değer katacak detaylı bir finans eğitim paketi oluşturuldu.
Eğitimler birbirini tamamlayıcı şekilde planlandı.
İhtiyaca yönelik eğitimleri seçebilirsiniz, ancak eğitim paketinde 4 eğitim başlığının seçilmesi önerilmekte.
Detaylı bilgi ve kayıt için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Türkiye Girişimci Buluşması İstanbul’da düzenlendi: Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TÜGVA iş birliği ve KOSGEB desteğiyle Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından organize edilen Türkiye Girişimci Buluşması, Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.
Bilal Aktaş moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, Hüseyin Emre, Yüksel Ünal ve Yasin Yılmaz savunma sanayi alanında Türkiye’nin lider rolünü ve girişimcilik ekosistemin anlattı.

 

 


Bayraktar Kızılelma'nın ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı: Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı.
BAYKAR'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak olan Bayraktar Kızılelma’nın geliştirilme sürecinde önemli bir aşama daha katedildi.
Bayraktar Kızılelma, Tekirdağ Çorlu’da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne hafta başında intikal ettirildi. Burada önce emniyet bağları ile yapılan Otomatik Taksi Testleri başarıyla tamamlandı.

 


MİLGEM'de üçüncü gemi denize indirildi: Pakistan MİLGEM Projesi dâhilinde üçüncü gemi olan PNS Khaıbar denize indi. İstanbul Tersane Komutanlığında yapılan törene Başkan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif katıldı.
Saha İstanbul Genel Sekreteri Sn. İlhami Keleş ve Genel Sekreter Yardımcımız Sn. Levent Kerim Uça, 3. MİLGEM törenine iştirak etti.
Millî Savunma Bakanlığı bağlısı ASFAT, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaya devam ediyor. Savunma sanayinin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat projesine imza atan ASFAT bu anlaşma kapsamında Pakistan Deniz Kuvvetleri'ne teslim edeceği üçüncü PN MİLGEM Gemisi PNS Khaibar'ı tam zamanında denize indirildi.

 

 

“Milli Muharip Uçak"ın kritik parçası TBMM'de tanıtıldı: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretilen ve Milli Muharip Uçak'ın (MMU) beyni olarak nitelendirilen görev bilgisayarını Meclis'te tanıttı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarının bütçe görüşmeleri öncesinde Bakan Varank'ın konuşması sırasında üstü örtülü bir kutunun açılmasıyla ortaya çıkan MMU'nun görev bilgisayarı milletvekillerine tanıtıldı.
Bakan Varank, geliştirilen teknolojilerle Türkiye'nin kendi savaş yönetim sistemiyle denizaltısından kendi torpidosunu güdüleyebileyen dört ülkeden biri olduğunu belirterek, "5'inci nesil bir savaş uçağı olacak MMU'nun görev bilgisayarını başarıyla ürettik ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettik. Bu oldukça stratejik teknoloji harikası görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de yine bizim mühendislerimiz geliştirdi.” ifadelerini kullandı.

 

 


Milli Muharip Uçak'ta kritik bir aşamaya daha geçildi: Türkiye'nin en önemli savunma sanayisi projelerinden Milli Muharip Uçak'ın yapım sürecinde kritik bir aşama daha geçilirken, uçağın gövde ve kanat parçaları son montaj hattına taşınarak montaj çalışmaları başladı.
Projede en kritik aşama olan sürece geçilirken, gövde parçaları nihai montaj hattına taşındı.
Bu kapsamda projeye ilişkin son montaj hattı başlangıç töreni Milli Savunma Bakanlığı, SSB ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından yetkililerin katılımıyla TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirildi.
Milli Muharip Uçak prototipinin ön gövde, ön orta gövde, kanat modülü ve arka gövde parçaları nihai montaj hattına taşınırken, bu aşamayla birlikte 18 Mart 2023 tarihinde hangardan motor çalıştırarak çıkacak ve yer testleri hayata geçirilecek olan ilk prototipin birleştirme ve sistem entegrasyon çalışması da resmi olarak başlamış oldu.

 

 

Milli Muharip Uçağında kullanılacak görev bilgisayarı TUSAŞ'a teslim edildi: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, geliştirilen teknolojilerle Türkiye'nin, kendi savaş yönetim sistemiyle denizaltısından kendi torpidosunu güdüleyebilen dört ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, geliştirilen teknolojilerle Türkiye'nin, kendi savaş yönetim sistemiyle denizaltısından kendi torpidosunu güdüleyebilen dört ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.

 

 

PARS IV 6x6 Özel Operasyon Araçları teslim edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile FNSS arasında imzalanan “6x6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Tedariki Projesi” kapsamında geliştirilen “PARS IV 6x6 Özel Operasyon Araçları” güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.
“PARS IV 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araç Projesi Teslim Töreni” FNSS'nin Gölbaşı'ndaki tesislerinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, buradaki konuşmasında, savunma sanayisinin, kara araçları sektöründe hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin hem güvenlik güçlerinin hem de yurt dışındaki dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geniş bir envantere sahip olduğunu belirtti.

 

 

rk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki gücü artacak: Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) tarafından desteklenen 5. Kara Sistemleri Semineri'nde, güvenlik güçlerinin kara unsurlarının kullandığı ve kullanmaya başlayacağı sistemler ele alındı.
SASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Coşkun, burada yaptığı konuşmada, üye sayılarının 260'a çıktığını ve sektör paydaşlarını kapsayıcı bir yaklaşımla desteklediklerini söyledi.
Uğur Coşkun: Gençleşen ve dinamikleşen ekibimizle ve daha çevik bir çalışma yaklaşımıyla yeniden yapılandırdığımız faaliyet alanlarımızla beraber geleceğe yön verecek teknolojilere ilişkin desteğimizi her zamankinden daha güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.

 

 

ASELSAN, Katar'ın zırhlı araçlarını Dünya Kupası'na hazırlardı: ASELSAN, 2022 FIFA Dünya Kupası öncesinde Katar'ın 50 zırhlı aracını 4 ayda modernize ederek şampiyona öncesi teslim etti.
Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) tarafından desteklenen 5. Kara Sistemleri Semineri'nde güvenlik güçlerinin kara unsurlarının kullandığı ve kullanmaya başlayacağı sistemler ele alındı.
ASELSAN Kara ve Silah Sistemleri Program Direktörü Serhan Özsoy: Burada müşterinin şart koştuğu bir konu da 50 aracın Dünya Kupası'na yetiştirilmesiydi. Dünya Kupası'ndaki ilk maçın düdüğü çaldığında 50 aracımızı modernize etmiş ve kullanıcılarına vermiş durumdaydık.

 


SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ halka açılmayı planlıyor: Şirketin üst düzey yöneticileri, ODTÜ Teknokent'te basın mensuplarıyla bir araya geldi. Şirketin Genel Müdürü Ömer Korkut, faaliyet alanları, ürettikleri ürünler hakkında bilgi verdi ve basın mensuplarıyla şirketin üretim tesislerini gezdi.
Yatırım yapacakları teknolojileri belirlemeden önce pazar araştırması yaptıklarını ifade eden Korkut, sivile de adapte edilebilecek savunma yeteneklerine öncelik verdiklerini bildirdi.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dora, şirketin her yıl yüzde 10-15 arasında bir büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, “Biz bu büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Geçen seneki ciromuz 40 milyon dolar civarındaydı. Hedefimiz ciromuzu 2025 yılında 80-100 milyon dolar seviyesine çıkartmak.” dedi.

 


TOBB ve ASELSAN, 3 alanda işbirliği yaptı: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ASELSAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) koordinasyonunda savunma sanayinde yerlilik için kuantum teknolojileri dahil 3 alanda işbirliğine yaptı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte, TOBB ve ASELSAN arasında Millileştirme ve Tedarikçi Geliştirme Programı ve Teknoloji Merkezi AR-GE Laboratuvarı Tahsisi'nin protokol imza töreni ile Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarının açılışı yapıldı.
TOBB ETÜ'de kurulan laboratuvarda yürütülecek projelerle Türkiye’nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazırlık seviyesi artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: Kuantum teknolojileri alanında atılan adımlarda ufka bakmak, ufkun ötesini görmek doğrultusunda attığımız bir adım.

 

 


NASA'nın Orion kapsülü Ay'da yörüngesine ulaştı: ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 16 Kasım'da Ay'a dönüş projesi olarak bilinen “Artemis” misyonuyla fırlattığı Orion kapsülünün, Ay'ın arka yüzünde yörüngeye ulaştığı belirtildi.
NASA'dan yapılan açıklamada, Orion'un,128 kilometre ile Ay'ın yörüngesinde yüzeye en yakın konumuna geldiğini duyurdu.
Yakınlaşma, dünyadan 375 bin kilometre uzaklıkta, Ay'ın arka yüzünde meydana geldiği için Teksas'ın Houston şehrinde bulunan uçuş kontrol merkezi ile yarım saatlik iletişim kesintisi yaşandığı ifade edildi.

 

 

Avrupa Uzay Ajansı, uzaydan güneş enerjisi elde etmeyi hedefliyor: Avrupa Uzay Ajansı (ESA), “Solaris” programıyla uzayda güneş enerjisi üretmeyi ve üretilen enerjiyi dünyaya aktarmayı planlıyor.
BBC'nin haberine göre, ESA, uzayda güneş panelleri taşıyan dev uydular kurarak enerji santralleriyle aynı düzeyde elektrik üretilmesini hedefleniyor.
Solaris programının, bugün ESA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda ele alınması bekleniyor.
Dünya'daki elektrik ağlarına uzaydan enerji aktarımının mümkün olup olmadığının inceleneceği programda, ilk olarak mikrodalga ışınlarının kullanılması ve kablosuz şekilde elektriğin Dünya'ya iletilmesi üzerine çalışılacak.