SAHA Bülten | SAYI 16 | 13.11.2022

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı MSI Dergisi özel sayısı yayında!

Onun ilhamıyla, gösterdiği hedefleri, açtığı her her sahada savunuyoruz.
Saygı, minnet ve özlemle…10 Kasım

 

 


SAHA SÖZLÜK: Dijital Dönüşüm - Digital Transformation
Dijital dönüşüm bilgi teknolojileri modernizasyonundan, dijital optimizasyona, yeni dijital iş modellerinin icat edilmesine kadar her şeyi ifade eder.

 


Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde değişikliğe gidildi:
Değişiklik: “7 Sayılı Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesinin başlığı, “Kuruluş ve teşkilat” şeklinde değiştirilmiş; birinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 

 

Savunma Sanayii Başkanlığı 37. Yaşını kutladı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), kuruluşunun 37'nci yıl dönümünü çalışanlarının ve paydaşlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte kutladı.
SSB’den yapılan açıklamaya göre, kuruluş yıl dönümü programı kapsamında, 37'nci Yıl Anı Filmi Gösterimi, kurumda 30 hizmet yılını doldurmuş personele anı objesi takdimi ve “Savunma Sanayii 360-Bütün Yönleriyle Türk Savunma Sanayii Tarihi Sergisi” açılışı gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve sahiplenmesiyle özellikle son 5-6 yıldır karar alma ve uygulamada daha hızlı ve daha güçlü yapılarıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

 

 

Vizyoner Genç KÖK Program açılışı yapıldı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen, sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağının temellerinin atılmasının amaçlandığı “Vizyoner Genç KÖK Programı” için açılış etkinliği düzenlendi.
Programın kontenjanına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “İşimizi dört dörtlük yapabilmemiz amacıyla 40, 80 sayılarını tutuyoruz. Aslında bizim idealimiz burada belki binlere ulaşmak, oradan programı biraz değiştirip ön eğitim sistemlerini başka yerlere taşımak, bir süreç oluşturmak.” ifadelerini kullandı.
Programa kabul edilen öğrenciler, “peç takma” töreninde hangi firmayla eşleştiklerini öğrendiler. Öğrenciler, törenin ardından 3 yıl sürecek yolculuklarında kendilerine eşlik edecek ustalarıyla bir araya gelerek sohbet ettiler.

 


Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni aracı ilk kez yurt dışına çıktı: Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS, Endonezya'nın Cakarta kentinde düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuarı'nda ZAHA'yı sergiledi.
Kalifikasyon çalışmalarında sona gelinen ve envantere girmeye hazırlanan ZAHA, gemiyle yaklaşık 1,5 ayda Endonezya'ya götürüldü.
Fuar ile ZAHA, yurt dışında ilk kez sergilenmiş oldu.
Proje kapsamında üretilecek araçların Deniz Piyade Tugayı'nın emrine verileceğini belirten FNSS ZAHA Program Müdürü Mustafa Kaplan, “Projemizde kalifikasyon aşamasını tamamlamak üzereyiz. Kalifikasyon aşamasının tamamlanmasını müteakip araçlarımızı Deniz Kuvvetlerinin emrine sunuyor olacağız.” dedi.

 

 


TÜBİTAK'ın geliştirdiği “Jandarma Araca Monte Milli Lazer Sistemi” tanıtıldı: TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) mühendisleri tarafından Jandarma Genel Komutanlığı için geliştirilen Jandarma Araca Monte Milli Lazer Sistemi'nin (JARMOL) tanıtımı yapıldı.
TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Ali Görçin, burada yaptığı konuşmada, projede pek çok “ilk"in bulunduğunu söyledi.
Ali Görçin: Sadece 5 kilovatlık bir lazer sistemini hareketli bir araca entegre etmekle kalmadık. ASELSAN ile de çok yakın bir çalışma yaparak İHTAR sistemiyle bir entegrasyon gösterdik. Bunun yanı sıra proje boyunca pek çok firmayla çalışarak, mekanik sistemler, optik sistemler, diğer sistemleri geliştirerek temel olarak savunma sanayi içindeki eko sistemde bir ortak çalışmanın en güzel örneğini hep beraber vermiş olduk.
Türkiye, lazer teknolojilerinde erken yola çıkması sebebiyle oldukça iyi yol almış durumda. Bugün de bunun bir nüvesiyle karşıya karşıyayız.”

 

 

Savunma sanayinin öncü firmaları ile ASELSAN Konya arasında işbirliği protokolü: ASELSAN Konya ile Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ arasında, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ'nin de taraf olduğu iş birliği protokolü imzalandı.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere, ASELSAN Konya'nın, Türkiye'nin son 20 yılda savunma sanayiinde nasıl bir gelişim gösterdiğine örnek bir tesis olduğunu söyledi.
ASELSAN Konya'nın, Konyalı sanayicilerin ortak olduğu önemli bir girişim olduğunu anlatan Dere, “Bugün bu şirketi gezme imkanı bulduk. Bir taraftan da Silahlı Kuvvetler olarak, Milli Savunma Bakanlığı olarak ve Bakanlığımızın şirketleri olarak ASELSAN Konya ile ne tür işbirliği imkanlarımız olur, bunları değerlendirdik ve bunu da bir iş birliği protokolüne bağladık. Bugün çok değerli bir gün. Bu fabrikanın bundan sonraki süreçte Konya'mız için Türkiye'miz için çok güzel hizmetler yapacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Aselsan AŞ'ye bağlı bir anonim şirket olan ASELSAN Konya'nın hisselerinin yüzde 51'i Aselsan'a, yüzde 49'luk kısım ise Konya Savunma Sanayii AŞ’ye ait.

 

 

 

Bozdoğan füzesinin test atışları başarılı: Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan füzesinin test atışları başarıyla devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışlarının 401'inci Test Filo Komutanlığı
Test atışlarına ilişkin görüntüler de paylaşıldı.

 

Turboşaft motoru aksesuar dişli kutusu TEI'ye teslim edildi: Eskişehir'de Alp Havacılık firmasınca tasarlanıp üretilen turboşaft motoru aksesuar dişli kutusunun, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ'ye (TEI) teslim edildiği bildirildi.
TEI'den yapılan açıklamaya göre, “Gökbey” helikopterinde kullanılacak TEI-TS1400 Turboşaft Motoru Aksesuar Dişli Kutusu (ADK) ikinci prototip teslim töreni Alp Havacılık tesislerinde gerçekleştirildi.
Alp Havacılık Genel Müdürü Şenay İdil, törende, dişli kutusunun tasarım ve üretimini yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Firma olarak ikinci aksesuar dişli kutusunu teslim ettiklerini aktaran İdil, “Alp Havacılık olarak bu zamana kadar birçok ürün teslim ettik ancak bu ürün bizim için çok farklı. Çünkü ekip olarak tasarladık ve üretimini gerçekleştirdik. Alp Havacılık'ın genel stratejisine uygun olarak tamamen dikey entegre bir yapı altında bunu gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

 

 

ABD'deki Türk silah fabrikası için geri sayım: Canik markasıyla dünyanın önde gelen ateşli silah üreticisi haline gelen Samsun Yurt Savunma, ABD'de gelecek yıl faaliyete başlayacak fabrikayla yurt dışı pazarlarında büyümeyi hedefliyor.
Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Utku Aral, ABD Florida'da kurulan silah fabrikasının ABD'deki fabrika inşaatının Şubat 2023'te tamamlanacağın belirterek mart ayında makine yerleşimi gerçekleştirileceğini, muhtemelen ikinci çeyrekte üretimlerin başlayacağını söyledi.
Aral, “İnşaat kapsamında zemin betonu ve duvarları tamamlandı. Çatısı kurulum aşamasında. Akabinde tasarıma uygun ofis, havalandırma, tesisat ve bilgi teknoloji altyapısı tamamlanacak. Tüm makine ve ekipmanların siparişi verilmiş, otomasyon planlaması yapılmış ve yüzey prosesleri için gerekli tesis yatırımları gerçekleşmiş durumda.” dedi.

 

 

TUSAŞ 7 tonluk ‘insansız savaş uçağı’ üretiyor: TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. Gelecek yılın ilk yarısı içerisinde görücüye çıkması planlanan insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştiriliyor. Halihazırda üretim hattında olduğu öğrenilen uçağın, iç silah istasyonlarına da sahip olacağı tahmin ediliyor.

 

 

Milli yazılım “Kovan” üniversitelerde ders oldu: HAVELSAN, milli kurumsal kaynak yönetimi sistemi Kovan'ın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için üniversitelerle iş birliği yapıyor.
Alınan bilgiye göre, HAVELSAN, yeni nesil iş yönetim sistemi Kovan için “Kovan Akademi” isimli yazılım eğitim altyapısı/akademisi oluşturdu.
Kovan Akademi, Kovan ürün ailesi Türkiye genelinde pazar payını artırırken, ihtiyaç duyulacak uzmanların yetiştirileceği eğitim programlarıyla tasarlandı.
Eğitim modeli ile Kovan Akademi, çevrim içi ve fiziksel eğitim programları yürütüyor.

 


UUİ'ye gönderilen kargo mekiğinde beklenmedik arıza meydana geldi: NASA ile ABD merkezli uzay ve savunma teknolojileri şirketi Northrop Grumman tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilen Cygnus kargo aracında arıza meydana geldiği bildirildi.
İçerisinde uzay araştırmalarında kullanılacak ekipmanın yanı sıra UUİ mürettebatı için gerekli malzemenin bulunduğu 4 ton yük taşıyan Cgynus kargo aracı 7 kasım sabahı ABD’nin Virginia eyaletinden gönderildi.
ABD Uluslararası Havacılık ve Uzay Ajansından (NASA) yapılan açıklamada, UUİ’ye varması beklenen aracın güneş enerjisi sağlayan iki tertibatından yalnızca birinin açıldığı belirtildi.
Açıklamada, Northrop Grumman şirketinin arızanın nedenini belirlemek için tertibatın işleyişine ilişkin veri topladığı aktarıldı.
İstasyondan ayrılmadan önce burada üretilen atık maddelerin yüklendiği kargo aracı Dünya atmosferinde yanarak yok oluyor.

 

 


NASA'nın Ay'a fırlatacağı Artemis I misyonu Nicole Kasırgası nedeniyle yine ertelendi: İlk olarak ağustosta fırlatılması planlanan ancak fırtınalı hava şartları ve yıldırım nedeniyle ertelenen NASA'nın SLS-Orion uzay aracı “Artemis I” mega roketinin üçüncü denemesi de tropikal fırtına nedeniyle ertelendi.
NASA, birkaç gün içinde Florida’nın kıyı şeridine vurması beklenen Nicole Kasırgası'ndan dolayı roketin kalkışını haftaya çarşambaya ertelediğini açıkladı.

 

 


Uganda ilk uydusunu uzaya gönderdi: Uganda Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Ugandalı ve Japon mühendisler tarafından geliştirilen “PearlAfricaSat-1” isimli uydunun aralık ayında alçak yörüngeye yerleşmiş olacağını duyurdu.
Uydu, hava durumu tahminleri, su seviyesi kontrolü, doğal kaynakların haritalandırılması ve tarımsal amaçlı kullanılacak.
Afet önleme ve altyapı planlamada da kullanılacak olan uydu, ABD Havacılık ve Uzay Dairesince (NASA) fırlatıldı.
Ülkenin ilk uydu programı olma özelliği taşıyan uyduyla daha sonra bu alanda yetişen yerel mühendislerin iletişim kuracağı belirtildi.