Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO 1. Gün Bülteni için tıklayınız.
SAHA EXPO 2. Gün Bülteni için tıklayınız.
SAHA EXPO 3. Gün Bülteni için tıklayınız.
Ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirildiği, havacılık, denizcilik ve uzay sektöründen ürünlerin ilk kez tanıtıldığı yeni nesil fuar “SAHA EXPO 2022” 25-28 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlendi.
Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli iş birlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, 57 ülkeden 390 yabancı ve 567 yerli firma, 268 resmi delegasyonu bir araya getirdi.
Yabancı katılımcılar arasında bir başbakan, 11 bakan, genelkurmay başkanları ile kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve müsteşar statüsünde yetkililer olduğu belirtildi.
Fuarın açılış tören konuşmasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ülkelerin sınır güvenliğinin sağlanmasından siber alanın korunmasına kadar birçok alanda savunma yatırımlarını artırdığını, uluslararası alanda çok yönlü ilişkiler geliştirdiğini ifade etti.
Fuarın açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “SAHA Expo, her geçen yıl artan katılımıyla sektöre kıymetli geri dönüşler sağlamış olup önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmalar imzalanmasına ve birbirini tanımayan firmaların tanışmasına vesile olmuştur.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Savunma sanayiniz ne kadar güçlüyse, o kadar etkin, o kadar güçlü, o kadar da dünya siyasetinde mutebersiniz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu gerçeği 20 yıl önce gördü ve ülkesinin rotasını bu yöne çevirdi. Uluslararası savunma sanayi kartellerine taşeronluk yapmayı reddedip bağımsız bir savunma sanayi inşasına o günlerden başladı.
SAHA EXPO'da savunma sanayisi ile ilgili paneller düzenlendi: Fuarın ikinci gününde “Savunma Sanayinde Kadınlar”, “Savunma Sanayinde Bölgesel İş Birliği İmkanları”, “Savunma ve Güvenlik Alanında Uluslararası İş Birliği” ve “Değişen Küresel Güvenlik Konjonktüründe Savunma Sanayi İçin Riskler ve Fırsatlar” başlıklı paneller düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Danışmanı Murat Özdemir'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Savunma Sanayinde Bölgesel İş Birliği İmkanları” paneline, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Tawazun Ekonomik Konseyi Üst Yöneticisi Tareq Abdulraheem Al-HOSANI ve EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al-BANNAI katıldı.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, panelde yaptığı konuşmada, “Bayraktar TB2, bütün dünyada bilinen bir aracımız. Bayraktar AKINCI ile stratejik bir kümeye devam ettik. Şu anda da Bayraktar KIZILELMA'nın gelişim aşamasındayız. Baykar olarak geçtiğimiz 20 yıl içerisinde Türkiye'de AR-GE'ye çok ciddi yatırımlarda bulunduk. Bütün bu sistemler ilk etapta Türk ordusuna ulaştırıldı. Geri bildirim mekanizmalarımızla birlikte bu ürünlerimizi olgunlaştırdık ve aynı zamanda ihracatta ivme yakaladık.” diye konuştu.
SAHA EXPO'da 1 milyar doların üzerinde anlaşma imzalandı: 876 firması ve 24 üniversitesiyle Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı ziyaretçilerini ağırladı.
Fuarın son günündeki değerlendirme toplantısına katılan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar “1 milyar doların üzerinde %60'ı ihracat odaklı 114 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmaların yüzde 60’tan fazlası da ihracat eksenli anlaşmalar. Dolayısıyla ekonomik anlamda da SAHA EXPO çok önemli bir momentum etkisini de göstermiş oldu. Hedefimiz 2024 yılının ekim ayında 60 bin değil 80 bin metrekare alanda bu fuarı gerçekleştirmek.” diye konuştu.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş: Bu fuar artık Türkiye için yeni nesil bir fuar. Yabancılar kendi aralarında iş geliştirecekler. Bu fuarda dünyada hiç bir fuarda olmayan bir hizmet vermek istiyoruz. Katılımcı her firmaya özel fuar istihbaratı dağıttık. Firmalara özel analizler verdik. Yani firmalara danışmanlık hizmeti vermiş oluyoruz. B2B portalını açtık.
İngiltere Savunma Bakanı Wallace “Türk İHA'ları Modern savaşı önemli ölçüde değiştirdiler”: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace İstanbul'da düzenlenen “SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı” kapsamında SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Baykar standını ziyaret etti.
Akıncı ve Bayraktar TB2 hakkında bilgi alan Wallace, Türk İHA'larına ilişkin, “Modern savaşı önemli ölçüde değiştirdiler.” değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere ordusuna yönelik yatırımlar kapsamında keşif yaptıklarını söyleyen Wallace, “Silahlı kuvvetlerimize Ukrayna'dan aldığımız derslerle yatırım yapıyoruz. Kesinlikle burada yeni modelini gördüğümüz TB2'ler modern savaşlarda bir oyun değiştirici oldu.” ifadelerini kullandı.
Wallace, Türk mevkidaşı Hulusi Akar'la iyi bir arkadaş olarak sık sık görüştüğünü belirterek iki ülke ordularının ihtiyaçlarına yönelik spekülasyonlar yapmayı doğru bulmadığını söyledi.
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar “SAHA EXPO'nun uluslararası rağbet görmesi gurur verici”: Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO'yu ziyaret etti.
Selçuk Bayraktar, elde ettikleri kaynakları Türkiye'nin tam bağımsız ve müreffeh olma serüveninde yeni platformlar, yeni teknolojiler geliştirmek üzere kullandıklarını söyledi.
Selçuk Bayraktar “Artık ülkemiz savunma sanayisinde son 20 senede gerçekleştirdiği dönüşümle tüm dünyada adından hem eserleriyle hem de kurumlarıyla söz ettirir hale geldi.” değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Bayraktar: En son hedefimiz, yaklaşık 20 yıldır hedefimiz olan adeta ‘Kızılelmamız’, ülkemizin de ilk insansız savaş uçağı olacak. İçinde bütün muharip havacılığın geleceğini içeren, ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olacak Kızılelma'yı ilk uçuşuna hazırlıyoruz.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalandı.
SAHA EXPO'da ayrıca, SSB müşahitliğinde Baykar ile ASELSAN arasında “CATS Elektro-optik Sensör Sistemi Sipariş Sözleşmesi” imzalandı.
SSB müşahitliğinde Baykar ile ROKETSAN arasında da “MAM-L IIR Mühimmatı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi”, “ÇAKIR Mühimmatı Akıncı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi” ve “SUNGUR Mühimmatı Akıncı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi” imzalandı.
SSB, TRtest ve BMCPOWER arasındaki “Motor, Transmisyon ve Güç Grubu Test Merkezinin Yerli ve Milli Projelerde Kullanımına Yönelik İş Birliği Protokolü"nün imza töreni de gerçekleştirildi.
Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı İşbirliği Protokolü imzalandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Baykar arasında “Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar Baykar'ın son 20 yıldır insansız hava aracı teknolojisinde çok yoğun AR-GE faaliyeti yürüttüğünü belirterek,“ Baykar, kurulduğu tarihten bu yana insansız hava araçları teknolojisinde bugüne kadar elde ettiği gelirlerin yüzde 75'ni ihracattan sağladı. Özellikle 2022 yılında sahip olduğu gelirlerin yüzde 98'ni yine ihracattan sağladı. Baykar, son 2 yıldır ihracatta, savunma havacılık dünyasında öncü rolü üstlenmiş durumda. Hedefimiz, Baykar olarak 2022 yılı içerisinde ihracatta 1 milyar dolar hedefini geçmek.” ifadelerinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TUSAŞ'tan iş birliği protokolü: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında “TUSAŞ Yüksek Hızlı Hedef Uçak İş Birliği Protokolü” Saha Expo Fuarı'nda imzalandı.
SSB Başkanı İsmail Demir'in katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan ve TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız da hazır bulundu.
Etkinlikte, SSB, TRtest ve BMCPOWER arasındaki “Motor, Transmisyon ve Güç Grubu Test Merkezinin Yerli ve Milli Projelerde Kullanımına Yönelik İş Birliği Protokolü"nün imza töreni de gerçekleştirildi. SSB Başkanı İsmail Demir'in katılımıyla gerçekleştirilen törende, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ve ilgili kurum yöneticileri de hazır bulundu.
TÜRKSAT ve ASELSAN arasında iş birliği protokolü SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda imzalandı: TÜRKSAT AŞ'den yapılan açıklamaya göre, törende imzaları TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün attı.
Protokolle, TÜRKSAT 5B'de başlayan yerli ve milli uydu ekipmanı geliştirme ve hizmete verme süreci, Türksat 6A ve Türksat bünyesinde hizmete alınacak gelecek nesil uydularda da devam edecek.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Görgün: Teknolojik ve ekonomik bağımsızlığımıza katkı sağlayan bir proje. ASELSAN olarak kara, deniz ve havada olan varlığımızı Türksat ile uzaya taşıdık. İki birimimiz ile 36 bin kilometredeyiz. Yerli ve milli ürünlerimizle uzayda olmak bizim için çok önemli. TÜRKSAT 6A'da yerli ve milli ekipmanlarımızla yer alacağız. Bu konuda desteklerinden ötürü TÜRKSAT'a teşekkür ediyorum.
REPKON Defence ve Asisguard arasında iş birliği protokolü imzalandı: SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarında yapılan iş protokolüne göre REPKON Savunma Sistemleri üretimi, muadilleri arasında sınıfının en hafif 6'lı tamburalı bombaatarı (RDS40-MGL), Asisguard'ın silahlı dronu Songar'a entegre edilecek.
Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün: Daha önce bombaatarlı bir yapımız var ama müşteriden mühimmat sayısının artırılmasına yönelik talep alınca REPKON Defence'in 6'lı tamburalı bombaatarın dronumuza entegrasyonuna başladık. Sözleşme, bütün işler tamamlandıktan sonra yapıldı. Bunu ihracat bazında ilerletmek istiyoruz. 1 ay içinde test atışımızı tamamlamayı öngörüyoruz.
Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi Alpagut, SAHA EXPO'da ortaya çıktı: ROKETSAN ve STM tarafından geliştirilecek Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi Apagut, ilk kez Saha EXPO'da tanıtıldı.
Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi İş Birliği Protokolü, iki şirket arasında SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda imzalandı.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Alpagut'un İHA'lardan atılan dolanan mühimmat ihtiyacını karşılamak üzere kompakt bir tasarımla hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Proje için 2 güzide savunma sanayisi kuruluşunun bir araya geldiğini ifade eden İkinci, kamikaze İHA'lar konusunda uzman olan STM ile füze ve navigasyon teknolojileriyle öne çıkan ROKETSAN'ın güçlerini birleştirdiğini belirtti.
Gece ve gündüz operasyon yapabilecek Alpagut, hareketli veya sabit kara, deniz hedeflerine, radar ve haberleşme sistemlerine, hafif zırhlı kara veya deniz araçlarına, komuta merkezi gibi kritik tesislere, personele ve fırsat hedeflerine karşı etkin bir güç oluşturacak.
Türkiye'nin yeni kamikaze İHA'sı Deli ilk kez sergilendi: Titra Teknoloji tarafından geliştirilen Deli, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO'da ilk kez sergilendi.
Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, mümkün olduğu kadar maliyet etkin, elle veya katapulttan fırlatılabilir sabit kanatlı kamikaze İHA geliştirmek için yola çıktıklarını belirterek testlerde sona geldiklerini, yıl sonunda envantere katılabilecek seviyeye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Yılmaz, “Deli şu anda 1 saatten fazla, 75 dakika havada kalabiliyor, 85 kilometreye kadar gidebiliyor, 3,1 kilogram civarında bir harp başlığı var. TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği harp başlığı, çok önemli bir mühimmat. Deli Projesi'nin kendi sınıfından dünyada çok iyi bir yerde konumlanacağını düşünüyoruz.” dedi.
Türkiye'nin yeni yerli silah sistemleri ilk kez ortaya çıktı: Türk savunma sanayisi bünyesinde silah sistemleri geliştiren ASELSAN Konya, yerlileştirilen 40 mm hafif otomatik bombaatar, 30 mm hafif elektrik tahrikli otomatik top, 30 mm elektrik tahrikli otomatik top ve 35 mm elektrik tahrikli otomatik topu, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO'da sergiledi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sergilenen ürünlerin, çalışmaların adım adım yürüdüğünü ve bir kısmının olgunlaştığını ortaya koyduğu vurgulayarak, “Kalifikasyon süreçleri tamamlandığı zaman envantere girmeye hazır hale gelecekler. Ülkemize, ordumuza hayırlı olsun.” dedi.
Yeni teknolojik silah SARBOT: Saha Expo Savunma ve Havacılık Fuarı'nda en ilgi çeken ürünlerinden birisi, Sarsılmaz'ın yeni teknoloji ürünü silahlı SARBOT oldu.
Türk mühendislerinin ürünü olan ve Atak helikopterinde kullanılacak 20 milimetre burun topu, hava topu geliştirme projesinin bir ürünü olan Sarsılmaz ve TUSAŞ'ın ortak şirketi TR Mekatronik ile birlikte üretilen ve dakikada 750 adet 20 mm kalibre mühimmat ateşleyebilen döner namlulu, taretli top sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin atış gücüne büyük katkı sağlayacak.
Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ihtiyacı olan her kalibre silahı üretebilecek kabiliyete sahibiz.” ifadesini kullandı.
TÜBİTAK teknolojilerindeki kabiliyetlerini SAHA EXPO'da sergiledi: TÜBİTAK, savunma, havacılık ve uzay sanayisinin ihtiyaç duyduğu mühimmat ve sistemlerdeki kabiliyetlerini, SAHA Expo'da sergiledi.
TÜBITAK’ın 5 enstitü ile katıldığı fuarda, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi(BİLGEM) tarafından geliştirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki “Preveze Sınıfı Denizaltıların Savaş Yönetim Sistemi"nin milli imkanlar ile modernize edilmesi projesi "Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN)” tanıtıldı.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), fuar katılımcılarına, İçme Suyunda Kimyasal Harp Maddeleri Tespit Sistemi, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı, Yakıt Pilli Şarj Sistemi, Karbondioksit Tutucu Kalipatron, Plastik Bağlı Patlayıcılar gibi ürünlerini tanıttı.
TÜBİTAK SAGE, serbest düşüş, “at-unut, hava-yer” mühimmat sınıfında, sahip olduğu özellikler ve ürün yelpazesiyle çok çeşitli insanlı/insansız hava platformlarında kullanılabilir yeni silah sistemi Kayı'yı ilk kez sergiledi.
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen, Pardus 21, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Liderahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi de fuarda tanıttı.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yer gözlem uydusu “RASAT”, “GÖKTÜRK 2”, ilk yerli ve milli metrealtı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu “İMECE” ve ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'yı sergiledi.
İlk kez sergilenen ağır sınıf insansız kara aracı Kapgan: HAVELSAN tarafından geliştirilen ve SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarında ilk kez sergilenen ağır sınıf insansız kara aracı Kapgan, kısa sürede sahaya çıkacak.
HAVELSAN İnsansız Hava ve Kara Araçları Proje Müdürü Veysel Ataoğlu, aracın 1,4 ton olduğunu ve 600 kilogram faydalı yük taşıyabildiğini dile getirdiğini kullanılan silah sistemiyle hava ve kara hedeflerinin etkisiz hale getirilebileceğini söyledi.
Veysel Ataoğlu: Silah sistemimizin 3 kilometre menzili, 2 kilometre etkili menzili var. Yaklaşık 800 metreden de yaklaşık 25 mm'lik zırhı delebilecek kapasitede bir silahımız.
“milli çelik kanatlar” SAHA EXPO'da: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Hürjet ve Atak-2'nin “mock-up"ları SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda sergilendi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Atak helikopteri için İtalyanlarla yapılan çalışmanın ardından şirketin özgün helikopter çalışmalarının Gökbey ile başladığını söyledi.
Temel Kotil: En zor helikopterimiz Gökbey'di. Gökbey'in ilk uçuşunda ağlamıştık, Atak-2 de ağlatacak inşallah. Atak, 5 tonluk bir helikopterdi, Atak-2 10 tonluk bir helikopter. Tümüyle biz geliştirdik. 1 tondan fazla mühimmat olacak üzerinde. Tüm sofistike elektronik savaş sistemleri, düşmanı izleyen, uzaktan vuran sistemler yer alacak.
Volt Teknoloji iş birliğiyle, Robot köpek ‘Ghost Robotics Vision 60’ Saha Expo'da: Dünyanın en gelişmiş robot köpeklerinden olan “Ghost Robotics Vision 60” ilk kez Türk kamuoyuyla buluştu.
Merdiven çıkabilen, her türlü arazide hareket edebilen, suda, karda, buzda yol alabilen “Ghost Robotics Vision 60”, askeri ve sivil pek çok alanda görev yapabiliyor.
Volt Teknoloji Genel Müdürü Burçin Elbirlik robot köpeğin ağırlığının 51 kilogram olduğunu belirterek, “Robotumuz 12 kilogram faydalı yük alarak istenilen sisteme dönüştürülebiliyor. Savunma, havacılık, endüstriyel alanlarda kullanılabilir. Tercih ettiğimiz alanların tamamında bu ürünü üzerindeki faydalı yükle beraber kullanma şansına sahibiz.” diye konuştu.
Girişimci firmalar da ürünlerini SAHA EXPO'da sergiledi: SAHA Girişim projesi kapsamında 2022 yılında desteklenen girişimci firmalar, ürünlerini SAHA EXPO'da tanıttı.
Bu firmalar arasında Asartech AR-GE Tasarım Mühendislik, CET Kompozit Ve Epoksi Teknolojileri, YKSN Denizcilik Enerji Savunma, Selvi Yazılım Ve Donanım Teknolojileri, Astrotech Havacılık, Onlab Elektrik Elektronik Bilişim, Bilsa Savunma Teknolojileri, TEXINSIGHT Teknoloji, Alloya Teknoloji Bilişim, Bintech Robot Teknolojileri, Novart Uzay Teknolojileri, OZZTECH Bilgi Güvenliği Ve Yazılım, Stop Grup, Novumare İnovasyon Teknoloji Hizmetleri ve Modüler Makina yer alıyor.
SAHA İstanbul Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Özçelik, “Seçtikleri firmaların, şirketini kurmuş, ürün ortaya çıkarmış ve yatırım alma aşamasına gelen firmalar olduğunu söyledi.
Özçelik "15 firmamızı seçtik. Bu firmalarımız bugün SAHA EXPO'dalar, ürünlerini sergiliyorlar. Bugün güzel de bir haber aldık. Bir firmamız Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığımızın kurumu olan SSTEK ile görüşmelere başladı ve bu görüşmelere başlamalarına istinaden bir imza töreni yapıldı. ” diye konuştu.
Milli “elektronik gözler” keskinleştirildi: ASELSAN, SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda yeni elektro-optik ürünlerini sergiledi.
ASELSAN'ın tasarladığı elektro-optik keşif gözetleme sistemlerinde kullanılan ve bugüne kadar yurt dışından temin edilen soğutmasız kısa dalga boyu kızılötesi dedektör takımları millileştirildi.
Elektro-optik keşif gözetleme sistemleri yeni ve milli teknolojilerle görüşün zayıf veya sınırlı olduğu gece sis gibi doğal hava koşulları ile toz, duman, yangın ve kamuflaj gibi muharebe sahası koşullarında kullanıcıya üstünlük sağlayacak.
SAHA EXPO son gününde kapılarını halka açtı: İlk 3 gününde sadece sektör profesyonellerini ağırlayan SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, halkın ziyaretine açıldığı son gününde vatandaşlardan yoğun ilgisi ile karşılaştı.
Fuarı ziyaret eden Said Önder Albayrak, arkadaşlarıyla birlikte Bursa'dan SAHA EXPO için geldiklerini belirterek, “Türkiye'nin başına birtakım ambargolar geldi, parasını ödediğimiz şeyleri satın alamadık ancak gördük ki bunlar bizim lehimize olmuş. Herkesin aklına sadece insansız hava araçları gelse de her alanda Türkiye'nin yeteneklerini geliştirdiğini görüyoruz. Buna canlı şahit olmak çok iyi.” diye konuştu.
Cenk Gündoğdu da makine mühendisliği öğrencisi olduğunu belirterek, “SAHA EXPO'yu ailemle ziyaret ediyorum. Burada şirketlerle görüşme olanağı bulduk, çok güzel bir hizmet. Geliştirilen yerli ürünleri canlı olarak görme şansı bulduk. Bu alana ilgim var, şans bulabilirsem savunma sanayi firmalarından birinde çalışmak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.