SAHA Bülten | SAYI 12 | 16.10.2022

Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde patlama meydana geldi.
Bütün kalbimizle, Bartın Amasra'da meydana gelen patlamada mahsur kalan vatandaşlarımızın bir an önce ailelerine kavuşmalarını diliyoruz.
Geçmiş olsun Bartın.

 

 

 

 

SAHA Expo 2022 yaklaşıyor!
Yeni nesil savunma teknolojileri, uluslararası imza törenleri, yatırım ve yatırımcı fırsatları, Savunma, havacılık ve uzay sanayi fuarı SAHA Expo'da.
Panel: SAHA Expo Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı sektörün öncü kadın profesyonellerini ağırlıyor.
“Savunma Sanayinde Kadınlar” paneli SAHA EXPO'da
26 Ekim 2022 / Panel No: 1 İFM / İstanbul

 

SAHA SÖZLÜK: Exascale
Exascale süper bilgisayarlar saniyede en azından milyarlarca hesaplama (bir exaFLOPS) yapabilen yüksek başarımlı bilgi işlem (HPC) sistemleridir.

 

 

KERKES Projesi tamamlandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız hava araçlarının (İHA) küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlayan Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi'ni başarıyla tamamladıklarını ve teslim ettiklerini bildirdi.
STM'nin, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde başladığı KERKES Projesi'nde sona gelindiği belirtilerek, İHA platformlarının GPS'ten bağımsız görev yapabilmelerine imkan sağlayan KERKES Projesi'nin kabulünün tamamlandığı ifade edildi.

 


İnsansız helikopter ve kamikazeye yatırım desteği: Türk savunma sanayisindeki insansız helikopter ve sabit kanat kamikaze, askeri amaçlı çanta ve aksesuar üretimi ile roket gövdesi, roket başlığı, tank ve top parçası üretim faaliyetlerine yatırım teşviki sunulacak.
Titra Teknoloji, tesiste yılda 10 Alpin insansız helikopter ve 250 sabit kanat kamikaze üretimi hedefliyor.
Taktik malzemeler, savunma ekipmanları: Asker ve polisin sahada kullandığı “taktik operasyonel malzeme” ve “taktik medikal ürünler” üreten, bunlarla ihracat başarıları yakalayan Fora Grup Savunma Teknolojileri ise Çankaya'daki modernizasyon çalışmasıyla yıllık 412 bin 330 adetlik muhtelif askeri amaçlı çanta ve aksesuar üretim kapasitesine ulaşacak.
Opak Madencilik şirketinin yatırımı: Opak Madencilik tarafından Sincan'daki 47 milyon 245 bin lira tutarındaki yeni yatırım da teşviklerden yararlanmaya hak kazandı. Tesiste savunma sanayisine yönelik roket gövdesi, roket başlığı, tank parçası, top parçası gibi çeşitli ürünler üretilecek.

 

 


DELTA V Genel Müdürü Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu, ‘Türkiye'nin Uzay Ekosistemindeki Yeri’ başlıklı sunumu ile SAHA EXPO'da.
27 Ekim 2022 / Panel Alanı 1 İFM / İstanbul

 


20 ve 25 milimetre toplar yerli ve milli üretilecek: SSB'den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ ve Sarsılmaz ortaklığında kurulan ve faaliyetlerini sürdüren TR Mekatronik'in Düzce tesislerini ziyaret etti.
Faaliyetleri yerinde inceleyen Demir'e, projelerde gelinen son durum ile sistemlerin özellikleri ve kabiliyetleri hakkında bilgi verildi.
Başkan Demir'in ziyareti sırasında deneme atışı da gerçekleştirildi.
Operasyonel etkinliğin artırılmasına yönelik SSB tarafından başlatılan ve TR Mekatronik ana yükleniciliğinde geliştirilen 20 milimetre Top Geliştirilmesi ve 25 milimetre Kara Topu projeleriyle, yurt dışından ihracat lisansına tabi tedarik edilen sistemlerin yerli imkanlarla tasarımı, kalifikasyonu, geliştirmesi ve üretimi amaçlanıyor.

KABAN tarafından geliştirilen 5 Eksen Alüminyum İşleme Merkezi ZC 3052
19’‘ Ekran
12 Takım Kapasiteli Magazin
Otomatik Takım Boyu Ölçme
ZC 3052 / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

 

Türk torpidoları milli teknolojiye emanet: HAVELSAN, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri'nde Torpido Test Set (TTSET) ürünüyle “büyük firma” dalında “yenilikçi ürün” ödülünün sahibi oldu.
HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Sistem Entegrasyon Mühendisliği Grup Lideri Ata Barış Ceyhan, Torpido Test Set'in su üstü askeri platformlarda kullanılan hafif torpidoların (Lightweight Torpedo) ve bu torpidoların yer aldığı kovanların gerçek zamanlı benzetimi için tasarlanıp üretildiğini söyledi.
Ata Barış Ceyhan, Ürünün, MİLGEM 5. Gemi Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığınca talep edildiğini ve kullanılmaya başlandığını belirterek tasarım, geliştirme ve üretim süreçlerinin Kovid-19 salgını koşullarına rağmen başarıyla yürütülüp, Deniz Kuvvetlerine teslimatın gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

 


ASELSAN'dan milli savaş uçağına özel kask: Atak helikopteri için kaska entegre kumanda sistemi Avcı'yı geliştiren ASELSAN, Milli Muharip Uçağın pilotları için de özel bir kask hazırlıyor.
Kaska entegre kumanda sistemleriyle, pilotların uçuş ve görev esnasında ihtiyaç duyduğu özet bilgi gözlerinin önüne getiriliyor.
Kaska entegre kumanda sistemleri genel olarak kask ve gösterge modülleri, kafa takip sistemi ve elektronik birim bileşenlerinden oluşuyor.
Gösterge modülü semboloji olarak adlandırılan uçuş ve silah sistemleriyle ilgili bilgilerle platformdaki sensörlerden gelen videoların pilota gösterilmesini sağlıyor.
Kafa takip sistemi de pilotun baktığı yöne yönlendirilmiş silah ve sensör sistemleriyle muharebe etkinliğinin artmasına imkan veriyor.
Gerek kullanım konforu gerekse görüntülemenin düzgün olması açısından iç kask pilota özel üretilecek. Bunun için pilotun kafa yapısı taranacak ve tarama sonrası oluşan veriye göre iç kask işlenecek.
Oksijen maskesi ve yüz formu uyumu açısından vizör de pilota göre kişiselleştirilecek.

 

 


MYNARIC Genel Müdürü Bülent Altan ‘Uzay Teknolojisindeki Gelişmeler’ başlıklı sunumu ile SAHA EXPO'da.
27 Ekim 2022 / Panel Alanı 1 İFM / İstanbul

 

 


TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bozdoğan “Son 15-20 yılda Türkiye savunma sanayisinde önemli bir çağ atladı”: Tunus’ta düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık ve Savunma Fuarı’na katılan Bozdoğan, Türkiye’nin hava savunma sanayisindeki gelişimini ve TUSAŞ’ın projelerini anlattı.
Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Türkiye savunma sanayisinin son 15-20 yıl içerisinde çağ atladığını söyledi.
TUSAŞ’ın, Türkiye savunma sanayisine katkıda bulunmak için çoğunluğu mühendislerden oluşan 13 bine yakın çalışanı olduğunu belirten Bozdoğan, “TUSAŞ, Türkiye’nin uzay ve uçak sanayisine hizmet eden en önemli şirketlerinden biridir. 13 bine yakın çalışanı ile uzay sistemleri, uçak, helikopter, İHA ve yapısal ürünler olmak üzere 5 ayrı sektörde üretim ve tasarım yapmaktadır.” dedi.

 


KALEKALIP tarafından geliştirilen Piyade Tüfeği: KCR556
Etkili Menzil: 400 m
Namlu Atım Ömrü: 15.000
Tetik Çekme Kuvveti: 25 - 40 N
KCR556 / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

 

 


Kayseri'de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’ düzenlendi: Kayseri’de Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı destekleriyle Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’ başladı.
Sempozyumun ana teması bu yıl “Akademik Çalışmalar Işığında Yerlileştirme Faaliyetleri” olarak belirlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, “Türkiye'nin savunma sanayiinde tüm dünya ülkelerinde adından sıkça bahsettirdiği ve bu alanda 170'in üzerinde ülkeye ihracat yaptığı bir dönem içerisindeyiz. Biz de bu anlamda sektörün önde gelen üreticilerini bir araya getirerek, bilim insanlarımız tarafından yapılan akademik çalışmalar ışığında ülkemizdeki üretim metotlarına nitelik ve nicelik bakımından katkı sağlayacak bir etkinlik yapmayı planladık.“ dedi.
Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi, 15 Ekim Cumartesi gününe kadar ziyaretçilerini ağırladı.

 

Türkiye ve Kazakistan'dan uydu iş birliği: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir İsmail Demir, Gebze Teknik Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.
İsmail Demir, “Dijital Gelişim, İnovasyon, Uzay Havacılık Teknoloji Bakanlığıyla beraber onların uydu test merkezlerini ziyaret ettik ve bir mutabakat zaptı imzaladık. Uydu üretimi, geliştirilmesi ve fırlatma konularında iş birliği yapmak üzere, iki ülkede geliştirilecek veya üretilecek uyduların beraber yapılması ile ilgili olarak Kazakistan'da yapılacak Kazaksat-3 uydusu özelinde de hızlı bir iş birliğine gidiyor olacağız.” açıklamasında bulundu.

 

Türk uzay yolcusu'nun seçiminde sona yaklaşıldı: TUA Başkanı Yıldırım, ISS bilimsel çalışma yapacak ilk Türk uzay yolcusunu seçmeye yakın olduklarını belirterek, “İnşallah kasım ayı gibi 1 asil, 1 yedek 2 adayımız seçilecek, açıklanacak.” dedi.
7-10 gün bilimsel çalışma yapılacak: Başkan Yıldırım, “Türk Astronot ve Bilim Misyonu” hedefine ilişkin de TÜBİTAK aracılığıyla bir çağrı açıldığını ve 50'ye yakın deney teklifi geldiğini bildirdi. Bunlar arasında bugüne kadar hiç yapılmamış deneylerin de yer aldığını belirten Yıldırım, belirli kriterlere göre yapılacak deneylerin seçileceğini ve Türk uzay yolcusunun, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalacağı 7-10 günlük süre içinde bu deneyleri gerçekleştireceğini anlattı.
Yıldırım, Türk uzay yolcusunun seçimi kapsamında da başvurular için bir internet sitesi kurulduğunu anımsatarak, “Buraya çok ilgi oldu, Herkese göre değil uzaya çıkmak. Çok stresli, fiziki ve psikolojik yükleri olan, mutlaka bir teknik arka plan isteyen, dil bilgisi ve sağlık şartları, yaş boy kriteri… 700 civarında müracaat aldık, sonra bunlar elenmeye başlandı, sunulan bilgilerin doğruluğundan yola çıkarak bu sayı 30'a kadar indi.” dedi.

 

 

İki Jüpiter uydusunun Dünya'dan çekilen en net görüntüleri paylaşıldı: Jüpiter'in dev boyutlu uydusu Ganymede ve buzul uydusu Europa'nın Dünya'dan çekilen en ayrıntılı fotoğrafları ortaya çıktı.
Leicester Üniversitesi'nden gezegen bilimciler, görüntüleri yakalamak ve uyduların yüzeylerini incelemek için Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki büyük teleskopunu kullandı.
Üniversite yaptığı açıklamada, “Yeni gözlemler, Europa ve Ganymede'nin yüzeylerinden farklı kızılötesi dalga boylarında yansıyan güneş ışığı miktarını kaydederek bir yansıma spektrumu oluşturdu. Bu yansıma spektrumları, farklı maddelerin spektrumlarıyla karşılaştıran bir bilgisayar modeli geliştirilerek analiz edildi. Bu, yansıma verilerini su ve mineraller gibi bilinen maddelerle eşleştirerek uyduların kimyasal bileşimlerini ortaya çıkardık” ifadelerine yer verildi.