SAHA Bülten | SAYI 10 | 02.10.2022

Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

 


Savunma, havacılık ve uzay sanayi alanındaki yeni nesil teknolojilerin SAHA'ya çıktığı #SAHAEXPO‘da sektörün en iyileri bir araya geliyor.


Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın 35. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun

SAHA SÖZLÜK: Art Yakıcı - Afterburner
Turbofan ve turbojet motorlarda itkiyi arttırmaya yarayan sistemdir. Bu motorlar itkisini hava girişinden giren hava ve yakıtın birlikte yanarak, hava giriş yönünün aksine atılmasıyla oluşan kuvvet ile sağlar.

 


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Japonya savunma sanayii ilişkilerine ilişkin soruları yanıtladı: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya ile savunma sanayi ve güvenlikle ilgili istişareler gerçekleştireceklerini belirterek, “Japonya, gerek SİHA olsun gerekse diğer savunma sanayi ürünlerimiz olsun bunlardan almak isterse biz memnuniyetle Japonya'nın bu alandaki ihtiyaçlarını da karşılarız.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu: Asya ile hem siyasi hem ekonomi ilişkilerimizi geliştirmek bizim en doğal hakkımız.

Roketsan, ‘ŞİMŞEK Fırlatma Aracı’ için çalışmalarına devam ediyor: Türkiye’nin uzay alanındaki fırlatma sistemi çalışmalarının önde gelen isimlerinden olan Roketsan, 550 kilometre irtifaya çıkılması hedeflenen ŞİMŞEK Sonda Roketi için çalışmalarını sürdürüyor.
Roketsan, 2017-2020 yıllarında gerçekleştirilen Sonda Roketi atışları esnasında 135 kilometre irtifaya ulaşmıştı.
Yeni geliştirilen 100 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip SR-1 Sonda Roketi ile ise gelecek yıl ilk atışın yapılması ve 300 kilometre irtifaya çıkılması hedefleniyor.
Roketsan, SR-1 Sonda Roketi’nin ardından fırlatma aracı Şimşek için 400 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip olacak ve 2027 yılında 550 kilometre irtifaya çıkılması planlanıyor.
SONITUS tarafından geliştirilen Hava Aracı Transfer Sistemi: HATS
Uzaktan veya kablolu bağlantı ile kontrol edebilme
Dar alanlarda manevra kabiliyeti
12 ton ağırlığındaki hava aracını çekebilme kapasitesi
HATS / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO‘da. İFM / İstanbul


KUZGUN-SS Mühimmatı ile GÖKÇE Güdüm Kiti ilk atışlı test hazırlıklarına devam ediyor.
Güdümlü mühimmat çalışmalarına hız veren Türk savunma sanayiinde Roketsan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen çeşitli füze ve güdümlü bombalar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunuluyor.
TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-SS Serbest Süzülen Akıllı Mühimmat ile GÖKÇE Güdüm Kiti, ilk atışlı test hazırlıklarına başladı. söz konusu hazırlık AKSUNGUR ve AKINCI Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA)’na yönelik KUZGUN-SS ve GÖKÇE entegrasyonlarına uygulanacak.

KUZGUN-SS’in ilk atışının AKSUNGUR’dan yapılacağı bilinirken, GÖKÇE’nin ise AKINCI’dan atılacağı tahmin ediliyor.

En gelişmiş insansız deniz aracı Marlin, NATO tatbikatında yeteneklerini sergiledi: Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı unvanına da sahip olan MARLIN SİDA'nın kıyı veya açık denizde savunma ve taarruz maksatlı deniz harbi operasyonlarında kullanılması planlanıyor.
Marlin, Portekiz’deki NATO tatbikatında ülkemizi temsil etti. Marlin'in başarısı Türkiye’nin NATO için ne kadar önemli bir ülke olduğunu bir kez gösterdi.
Marlin, zorlu hava şartları nedeniyle kimsenin çıkamadığı günde denize çıkan tek platform oldu. Senaryo gereği düşman denizaltıları bulması gereken oyunda bu görevi başaran tek insansız deniz aracıydı.

 

Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait Bayraktar TB2 SİHA, Hava Savunma Tatbikatı’na katıldı: Pakistan Hava Kuvvetleri, operasyonel bir Hava Savunma tatbikatı gerçekleştirdi.
Tatbikat, Pakistan Hava Kuvvetleri ve Pakistan Ordusu hava savunma varlıklarının entegrasyonuna odaklı gerçekleşti.
Pakistan Hava Kuvvetleri, operasyonel ekibini öngörülen tehditlere karşı taktikler geliştirmek, uygulamak ve doğrulamak için eğitti.
Pakistan’a ait Bayraktar TB2 SİHA ile yer kontrol istasyonu da görüntülendi.

 

Başkan İsmail Demir “Milli Muharip Uçak'ın hangardan çıkışı, KIZILELMA'nın uçuşu, bu önümüzdeki yılların önemli projeleri”: Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelik ile Hafta Sonu'na konuk olarak soruları yanıtladı.
Türkiye'nin açılımı devam ediyor. Türkiye'nin Afrika açılımı önemli. Güney Afrika teknoloji açısından önde olan ülke olarak görünüyor.
Milli Muharip Uçak'ın hangardan çıkışı, KIZILELMA'nın uçuşu, bu önümüzdeki yılların önemli projeleri.
TB-3 oraya hazır hale gelecek. Muhtelip çapta füzelerimiz var bunların birisi seyir füzesi. Onların gelişerek devreye girdiğini göreceğiz.
GÖKBEY helikopterimiz uçuşlarını yaptı çok yoğun testlerden geçti. İlk teslimatımızı jandarmamıza yapacağız. Çok sayıda müşteri var.

Dearsan SALVO’nun atış töreni başarıyla gerçekleştirdi: Dearsan Tersanesi tarafından yerli imkanlarla üretilen, ülkemizin savunma sanayisi açısından son derece önemli bir değer olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı’nın (SİDA) test atışları ve atış töreni, 25 Mayıs Çarşamba günü Bursa’nın Karacabey İlçesi Kurşunlu Köyü sahilinde yapıldı.
Dearsan Tersanesi ev sahipliği ve Aselsan, Roketsan ve Yaltes iş birliğiyle gerçekleşen atış törenine, birçok ülkenin büyükelçileri, askeri ateşeler, yerli ve yabancı birçok diplomat, misafir ve basın mensubu katıldı.
Atış testleri, Roketsan ürünü taret sistemi ile füze atışıyla başladı. Hareketli hedefin, Dearsan, Aselsan, Roketsan ve Yaltes koordinasyonu sonucu başarıyla vurulduğu cirit atışı, atış sahasını gören anakarada kurulan dev ekrandan ve çıplak gözle ilgi ve heyecanla takip edildi.

“Türkiye'nin milli tabancası CANİK” Afrika'da sergilendi: Türk savunma sanayisinin önde gelen silah üreticilerinden Samsun Yurt Savunma, Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'daki Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı AAD 2022'de ürün ve kabiliyetlerini sergiledi.
Samsun Yurt Savunma Dış Ticaret Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Didem Aral:
Dünyanın 4'üncü büyük hafif silah üreticisi ve ABD'nin 3'üncü büyük ihracatçısıyız. Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin ‘milli tabancası’ olma referansı çok büyük bir güç. İlk başta verdiğimiz referans bu oluyor.
69 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hafif silahların dışında 12,7 milimetre ve bunun hızlı versiyonunu dünya üzerinde NATO standartlarında yapan 5'inci firma olduk.

MSB’den dakikada 80 atış yapan Milli Deniz Topu paylaşımı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dakikada 80 atış yapan Milli Deniz Topu’nun görüntüsünü ilk kez Twitter hesabından paylaştı.
Paylaşım: Millî Savunma Bakanlığının tasarım ve performans sorumluluğunda İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. ile birlikte geliştirilen 76/62 mm Millî Deniz Topu, dakikada 80 atış yapabiliyor.
SAHA SÖZLÜK: Booster
“Booster” çıkış yapması/fırlatılması gereken füzeyi hareket ettirip hızlandıran ilk roket motorunun adıdır. Uzay mekiklerini taşıyan roketlerde “booster” roket motoru, uzay mekiğini alçak dünya yörüngesine fırlatmak için kullanılır.

 


SANCAR SİDA ilk testlerini başarıyla tamamladı: Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, HAVELSAN ve Yonca Onuk Tersanesi iş birliği ile geliştirilen SANCAR SİDA’nın ilk testlerini başarıyla tamamladığını açıklandı.
Gelişmeyi resmi Twitter hesabı üzerinden duyuran Başkan Demir, paylaşımında “Türk savunma sanayii, SİHA’larının ardından SİDA’larıyla da dünyada fark oluşturacak. HAVELSAN ve Yonca Onuk Tersanesi iş birliği ile geliştirdiğimiz SANCAR SİDA, ilk testlerini başarıyla tamamladı. Tebrikler.” ifadelerine yer verdi.
HAVELSAN tarafından yapılan açıklamada, testlerin Sancar'ın denize indirilmesinden sonra yaklaşık 6 ayda tamamlanmasına dikkati çekti. Sancar, İstanbul/Tuzla’daki Yonca-Onuk Tersanesinde 2022'nin Haziran ayında gerçekleştirilen törende denize indirilmişti.


ASELSAN tarafından geliştirilen Elektro-optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi: CATS
Lazer Noktalayıcı
Gelişmiş Görüntü İşleme
Çoklu Hedef Takibi
CATS / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO‘da. İFM / İstanbul


Milli İHA Aksungur'un gözleri Ege'nin üzerinde: Türk savunma sanayisi ürünü milli İHA'lar, Türk Silahlı Kuvvetlerine sahada önemli operasyonel kabiliyetler kazandırıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Aksungur İHA da envantere girdiğinden bu yana güvenlik güçlerine sahada önemli katkılar veriyor.
Keşif-gözetleme görevinde 50 saat havada kalabilen Aksungur, SAR faydalı yükü ve gelişmiş kamera sistemi ile son olarak Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a zırhlı araç sevk ettiği anları ortaya çıkardı.
Aksungur, Ege Denizindeki gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

NASA, Ian Kasırgası nedeniyle uzay aracını ve roketi hangarlara çekti: NASA, Florida'nın Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Üssü'nün, Ian Kasırgası'ndan etkilenme olasılığı nedeniyle önlemler aldı.
Uzay Üssü'ndeki uzay aracı ile fırlatma rampasındaki 98 metrelik roket hangarlara çekildi.
Uzay aracı ve roketin 6,4 kilometrelik yolculuğu için ekipler gece boyunca çalıştı.
NASA'dan 24 Eylül'de yapılan açıklamaya göre, Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirilecek Ay'a dönüş projesi (Artemis I görevi) kapsamında 27 Eylül'de planlanan uçuş denemesi Florida'ya yaklaşan Ian Kasırgası nedeniyle 3. kez iptal edildi.

NASA'nın DART uzay aracı, Dimorphos asteroidine planlı çarpmayı başardı: NASA'nın internet sitesinden ve tüm sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen canlı yayında, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek amacıyla uzaya fırlatılan DART, dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan Dimorphos isimli asteroide tam zamanında çarptı.