
Endüstriyel alanda lazer; kesme, delme, markalama, kaynak ve yüzey işleme uygulamaları alanlarında kullanılmaktadır. Sektörel bazda ise; otomotiv, savunma sanayi, ağır sanayi uygulamaları başta gelmektedir.
Endüstriyel lazerlerde son yıllarda özellikle polimer veya plastik temelli malzemeler üzerinde mekanik olarak yapılması güç olan mikro delik açma işlemlerinin, bu yenilikçi uygulamalarla başarıldığı bilinmelidir. Özellikle çok katmanlı imalatlarda, endüstriyel lazerle mikro delik açma yönteminin, Endüstri 4.0 için de önemi artmaktadır.
Dünyada savunma sanayii örneklerinde ArGe faaliyetleriyle kullanımı yaygınlaşan lazer silahları, enerjisini uzaktaki bir hedefe odaklayarak hedefi yok etme temel prensibiyle çalışmaktadır. Bunlara “Yönlendirilmiş Enerji Silahları” denmektedir. Yönlendirilmiş enerji silahları; Işık hızında angajmana, tekrarlı ve teorik olarak sınırsız atış kabiliyetine, isabet hassasiyetine ve görünmezlik gibi yeteneklere sahip olduğundan, güç çarpanını büyük ölçüde etkilemektedir.
Türkiye’nin lazer silah sistemleri projelerinin başlangıcı; Cumhurbaşkanlığının I. 100 Günlük İcraat Programı’nda “Lazer Silah Sistemi geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizinin tamamlanması” ve II. 100 Günlük İcraat Programı’nda “Lazer Mükemmeliyet Merkezi idari yapısının kurulması, Lazer Silah Sistemi geliştirilmesine yönelik program modelinin belirlenmesi” maddelerine yer verilmiştir.
Türkiye’nin lazer silah sistemlerini iki ana başlıkta toplanmıştır. Bunlar Lazer Hedef İşaretleme Sistemleri ve Yönlü Kızılötesi Karşı Tedbir silahlarıdır. Ülkemizde çalışılmakta olan bazı projeler şu şekildedir;
- Yüksek Güçlü Lazer Sistemi (YGLS) - ASELSAN, TÜBİTAK, Bilkent Üniversitesi
- Lazer Savunma Sistemi (LSS) Projesi - ASELSAN
- IŞIN Yüksek Güçlü Lazer Sistemi - TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK UME, Bilkent Üniversitesi
- Tüfeğe Monte Lazer Silah (TÜMOL) - TÜBİTAK
- Araca Monteli Lazer Sistemi (ARMOL) - TÜBİTAK BİLGEM
- Lazer Anti Drone Sistemi (LaDRONS) - SAVER
Sektörel

Savunma Sanayi Başkanımız Sn. İsmail DEMİR'in SAHA Expo Değerlendirmesi

BUSINESS TURK Haluk Bayraktar Röportajı
Türkiye’nin savunma sanayi, SAHA İstanbul 2020 değerlendirmesi, 2021 beklentileri

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın Defence Turk Dergisi ile Yaptığı Söyleşi

Savunma Sanayinin 2020 Yılının Değerlendirmesi ve 2021 Hedefleri

Ambargolarla güçlenen Türk savunma sanayiinin gelişimi

Olağan dışı durumlar, olağan dışı stratejilerle çözülür
