Savunmada gurur verici seviyedeyiz

Savunma sanayiinde yerlilik ve millilik oranının yüzde 80’e ulaştığını belirten Bakan Akar, “TSK artık dünyada çok az sayıda ordunun edinebileceği yüksek teknolojili avantajlara kavuşmuştur. Geldiğimiz seviye gurur verici” dedi.

Türkiye’nin en büyük  sanayii kümesi SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay  sanayii Fuarı dün başladı. Fuarda 480’e yakın firmanın geliştirdiği teknolojiler sergileniyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma  sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in ev sahipliği yaptığı fuar 13 Kasım’a kadar hibrit olarak gerçekleştirilecek, 15 Kasım’da sanal fuara dönüşecek.

‘Gurur verici seviye’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay  sanayii Fuarı’na katılarak bir konuşma yaptı. Bakan Akar özetle şunları kaydetti:

“Savunma  sanayii’nde 2000’li yılların başında yüzde 20’ler seviyesinde olan yerlilik ve millilik oranı tüm olumsuzluklara ve engellemelere rağmen Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde ve teşvikleriyle çok şükür bugünlerde yüzde 80’lere gelip dayanmış bulunmaktadır. Yine çok şükür kendi kaynaklarımızı kullanarak yapabildiğimizi gördük. Bunu tüm dünyaya gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumdayız. Ülkemiz teknoloji üreten ve geliştiren bir duruma gelmiştir artık. Özellikle siber konuda üstünlüğü ele geçirmek diğer harekat alanında başarılı olmanın ön koşulu olacaktır. Bu doğrultuda siber güvenlik dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında da yerli ve milli teknolojiler kullanarak kabiliyet kazanarak yetişmiş personel kapasitesini artırma çalışmamız devam etmektedir. TSK artık dünyada çok az sayıda ordunun edinebileceği yüksek teknolojili avantajlara kavuşmuştur. Savunma  sanayii kuruluşumuzun sahip olduğu nitelikli insan kaynağı ve oluşturduğu ekosistem ile geldiğimiz seviye gerçekten gurur vericidir.”

‘Dünyaya taşıyacağız’

Savunma  sanayii Başkanı Demir de konuşmasında “SAHA EXPO 6 yıllık kümelenmenin geldiği noktayı göstermek açısından önemli bir gösterge teşkil ediyor. Her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve firmaların tanışmasına imkan sağlamıştır. Türk Savunma  sanayii’nin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir. Hava savunma ürünlerimiz, deniz ürünlerimiz gibi örnekler var. Ürünlermiz geliştirilerken kullanıcı makamların çok değerli katkıları oluyor” dedi.