'SAHA'ya çıktılar

Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen fuar, 40 bin metrekarelik alanda, 30 ülkeden 600'ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleşiyor. 13 Kasım'a kadar hibrit olarak gerçekleştirilecek ve 15 Kasım tarihinde sanal fuara dönüşecek SAHA EXPO kapsamında, sektörün nabzını tutan çeşitli paneller de düzenleniyor.

500 MİLYONA ÇIKACAK

Fuar kapsımda, 'Savunma Sanayiinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Burada konuşan HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, "2020 sonunda ciromuzun yüzde 7'sini Ar-Ge projelerine ayırmış bulunuyoruz. Pandemi döneminde bizim Ar-Ge gücümüz artarak devam etti. 'Ar-Ge 2050' değerlendirmesi kapsamında dört basamak birden yükselerek beşinci sıraya, 434 milyon TL'lik bir Ar-Ge yatırımıyla yerleşmiş olduk. Bu yıl sonunda da bu rakamın 500 milyon TL'yi geçeceğini belirtmek isterim" dedi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de, ASELSAN'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 7 farklı Ar-Ge merkezi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Savunma Sanayiinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası' başlıklı panele sektörün önde gelen isimleri konuşmacı olarak katıldı.

6 BİN AR-GE ÇALIŞANI

"8 farklı kampüste Ar-Ge faaliyetlerini yönetiyoruz. 7 farklı Ar-Ge merkezimizde 6 bine yaklaşan Ar-Ge personelimiz var. Çalışanlarımızın yüzde 3'ü doktora, yüzde 27'si de yüksek lisans derecesine sahip personeldir. Her sene Ar-Ge'ye ayırdığımız bütçe şirketin cirosunun yüzde 7'sini teşkil ediyor. Hemen hemen her yıl 300 milyon dolar civarı bir para ASELSAN'ın kendi Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı bir kaynaktır."

AR-GE'YE YATIRIM LÜKS DEĞİL MECBURİYET

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise, Ar-Ge'ye yatırımın artık bir lüks olmaktan ziyade mecburiyet halini aldığına dikkati çekti. İkinci, "Personel sayımız 3600'ün üzerinde. 1500'ün üzerindeki çalışanımız Ar-Ge projelerinde görev yapıyor" dedi.

AVRUPA'NIN 2. BÜYÜK RÜZGAR TÜNELİ GELİYOR

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de, "Şu anda Avrupa'daki ikinci önemli rüzgar tünelini yapıyoruz. 2022'nin sonunda çalışmaya başlayacak. Avrupa'nın en önemli rüzgar tüneli Hollanda-Almanya yapımı tüneldir. Şimdi diğeri de Ankara'daki Akıncı tüneli oluyor" dedi. Kotil, "Şirketimizde 3 bin 40 Ar-Ge mühendisimiz çalışıyor. 2020'de 2.6 milyar TL'lik özgün Ar-Ge yaptık" ifadelerini kullandı.