SAHA İstanbul akıllı makinaların beyin ve sinir sistemini millileştiriyor

Türkiye’nin yerli ve milli sanayi hedefi olan Milli Teknoloji Hamlesi’nde yeni bir atak daha… Makina teknolojisinin ana kalemi CNC Kontrol Ünitesi ve Tahrik Sistemleri, SAHA İstanbul üyesi 11 firmanın girişimiyle artık yerli ve milli olarak üretilebilecek. Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltacak girişim, cari açığın da önemli oranda kapanmasını sağlayacak

 

Başta savunma sanayi olmak üzere Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi, sağlam ve emin adımlarla ilerliyor. Makina teknolojisinin ana kalemi CNC Kontrol Ünitesi ve Tahrik Sistemleri 2 yıl içinde artık yerli ve milli olarak üretilecek. Gerek savunma sanayiinde gerekse sivil sektörde ihtiyaç duyulan ve ülkemizde üretimi olmayan 5 eksenli CNC kontrol sistemlerinin temininde, ülkemize uygulanan kısmi ambargolar, Türkiye’de önemli bir ürün ve sistemin üretilmesi için adım atılmasını sağladı.

Ambargoların ardından Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın ikinci büyük savunma, havacılık kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un öncülüğünde 5 Eksenli CNC Kontrol Sistemlerinin yerlileştirilmesi çalışmaları başlatıldı. SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, hem dışa bağımlılığımızı azaltacak hem de cari açığın kapanmasında makina sektörü için lokomotif ürün olacağı değerlendirilen CNC Kontrol sistemleri konusunda SAHA İstanbul bünyesinde yaklaşık 1 yıl süren detaylı bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bu çalışmaların sonucunda SAHA İstanbul üyesi 11 firmanın girişimiyle MİLTEKSAN CNC Teknoloji ve Kontrol Sistemleri Sanayi A.Ş.’nin kurulduğunu anlatan Keleş, “Kurulan yerli firma, ülkemizde ilk defa 5 eksenli CNC Kontrol ünitesi geliştirilmesi için çalışmalara başlamıştır. Milli Teknoloji Hamlesi’ne destek verecek bu girişim içinde; konusunda uzman 11 firmanın yanı sıra, CNC ile talaşlı imalat alanında dünya çapında otorite sayılan hocalardan Prof. Dr. Yusuf Altıntaş ve Prof. Dr. Engin Kılıç ile Yavuz Murtezaoğlu da danışman olarak yer aldı” dedi.

 

Cari açığı azaltacak

 

Temel olarak ülkemiz makina sektörünü harekete geçirmeyi ve cari açığın kapatılmasına katkı sağlaması hedefleyen bu girişim, yenilikçi yaklaşımları ve çağdaş teknolojileri kullanarak, dijital dönüşüm kavramıyla birlikte geliştirilecek yeni nesil CNC kontrol ünitesinin tamamen yerli imkanlarla üretilmesini sağlayacak.

“Böylelikle girişim global ölçekte, yeni nesil CNC üniteleri ile ülkemiz adına rekabet edebilecektir” diyen İlhami Keleş “Kısa unvanlarıyla Akım Metal, BCD Teknik, Bites, Melina Aero, Mobilgi, Pavotek, Simsoft, Simularge, SolidCNC, Usel Makina ve WAT Motor firmalarının ortaklığıyla oluşan ve ülkemize gurur verecek ürünler geliştirmek için heyecan duymakta olan bu girişim, 13 Temmuz 2020 tarihinde şirketleşmiş, 2023 hedefleri doğrultunda yeni nesil 5 eksen yerli CNC kontrol ünitesi geliştirilmesi konusunda ilk adımı atmıştır. Gelenekselden öte bir teknogirişim (start up) firması yaklaşımıyla hareket eden MİLTEKSAN, iki seneden daha kısa bir sürede ilk prototiplerin tamamlanması ile pazara girmeyi hedeflemekte, yeni nesil kontrol ünitelerini ülkemiz sanayisine kazandırabilmek için sabırsızlanmaktadır” diye konuştu. MİLTEKSAN’da 14’ü doktoralı olmak üzere 80 personel görev alacak.

 

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, bu girişimin açacağı yol sayesinde Türkiye’nin CNC Makina ve Robot sektöründe ihtiyaç duyulan yerli servo sistemler, yüksek hassasiyetli tahrik sistemleri, yataklama elemanları, spindle ve sürücüleri, robot kontrol üniteleri gibi birçok alanda da gelişmelere kapı açılacağını ifade etti.