FEMSAN Savunma Sanayisinin Yerlilik Oranını Artıran Çözümler Sunuyor

SAHA İstanbul şirketi FEMSAN, son dönemde adından sıkça söz ettiren Türk savunma sanayisi ürünlerinde kritik bir rol üstlenerek yerlilik oranını artırmaktadır.

FEMSAN'ın yerlileştirme projeleri, savunma sanayisinde kullanılan uzaktan komutalı silah sistemlerinin eyleyicilerinin yerli kaynaklardan temin edilmesini sağlamaktadır. Bu gelişmeyle birlikte dışa bağımlılık azalırken, ASELSAN'ın SARP sistemi gibi farklı kulelerde yerli ürünlerin kullanımı da artmaktadır.

Aynı şekilde, Türkiye'de üretilen güdüm kitlerinde kullanılan elektrik motorları da FEMSAN tarafından tamamen yerli tasarımla geliştirilmiş ve kalifiye edilmiştir. Bu sayede SİHA platformlarından atılan mühimmatlarda dışa bağımlılık ortadan kalkmıştır. Roketsan'ın MAM-L mühimmatı ve ASELSAN'ın Hassas Güdüm Kiti gibi sistemlerde bu yerli motorlar kullanılmaktadır.

FEMSAN, Roketsan tarafından yürütülen AKYA Milli Torpido projesinde itki sistemlerinin sorumluluğunu üstlenerek Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen 7 fazlı elektrik motoru ve kontrolcüsü, pek çok yenilikçi savunma sisteminin Türkiye'de geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda, FEMSAN hafif sınıf torpido tahrik sistemlerinin geliştirme sürecini de başarıyla yürütmektedir.

FEMSAN, İHA üreticilerinin ihtiyaç duyduğu alternatörleri yerli üretimle sağlamakta ve hizmete sunmaktadır. Ayrıca, görüş sistemleri, radar ve anten platformlarının dönüş ve yönlenme hareketlerini sağlayan elektrik motorları da FEMSAN tarafından yerlileştirilmiştir. Bu yüksek hassasiyete sahip motorlar, kritik bir rol oynayarak çerçevesiz veya gövdesiz sistemlerde kullanılmaktadır.

ATAK-2 ve HÜRJET platformlarında kullanılan elektrik güç dönüştürücülerinin geliştirilmesi ve yerlileştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'nın ana yüklenicisi olarak görev alan FEMSAN, ANKA ve stratejik insansız hava araçlarının uçuş kumanda kontrollerinde kullanılan SERVO Motor Geliştirilmesi Projesi'ni başarıyla tamamlayarak yurt dışına olan bağımlılığı ortadan kaldırmıştır. GÖKBEY platformunda ise burun iniş takımı teker merkezleme kilit eyleyicisi başarıyla geliştirilip yerlileştirilmiştir.

FEMSAN ayrıca, uydu fırlatma sistemlerinde kullanılacak yüksek güç yoğunluklu elektromekanik eyleyicilerin geliştirme ve üretim faaliyetlerine devam etmektedir. FEMSAN tarafından üretilen elektrik motorları, Türkiye'nin uzayda gösterdiği gücün bir göstergesi olarak ön plana çıkmaktadır.


AA