SAHA İstanbul’un 18 Üyesiyle Katıldığı MSPO Fuarında Türkiye “Lider Ülke” Oldu.

 

Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük askeri fuarı “MSPO Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı”na 18 üye firmasıyla katılan SAHA İstanbul, SAHA EXPO öncesi önemli görüşmelere ev sahipliği yaptı. Bu yıl 30’uncusu düzenlenen MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarına dünyanın dört bir yanından ülkelerin savunma sanayileri ve üst düzey resmi delegasyonları katıldı. Türkiye’nin “Lead Nation” yani “Lider Ülke” olarak katıldığı MSPO’da SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, uluslararası ziyaretçilere ve katılımcılara 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan SAHA EXPO Savunma havacılık Fuarı hakkında bilgi verdi. SAHA İstanbul üyesi 18 firmanın da aralarında bulunduğu 30’a yakın Türk şirketleri MSPO’nun odak noktası oldu.,

 

 

Bu yıl 30'uncusu yapılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı MSPO 6-9 Eylül'de Polonya'nın Kielce kentinde gerçekleşti. Türkiye, "Lider Ülke" statüsünde ağırlanırken SAHA İstanbul’da fuarın ilgi odağı oldu. Türkiye ile Polonya ve Avrupa ülkeleri arasındaki savunma sanayisi iş birliği potansiyelinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi için bir zemin oluşturan MSPO’ya, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Pavilyonunda SAHA İstanbul 18 SAHA firmasıyla birlikte yer aldı.  Türk firmalarının ürettiği çeşitli insansız kara ve hava araçları, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, deniz sistemleri, elektronik sistemler, mühimmat, simülatörler ve lojistik destek ürünleri, başta Avrupalı olmak üzere tüm katılımcıların beğenisine sunuldu. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın ve Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ın da katılım sağladığı etkinlikte Türkiye ve Polonya arasındaki stratejik işbirliği çerçevesinde ortak projelerin hızla gerçekleştirileceği vurgulandı. Başta İnsansız Hava Araçları olmak üzere Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktanın iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi noktasında büyük potansiyel olduğu vurgulandı.

 Yaklaşık 30 ülkeden 400 katılımcının yer aldığı fuarda Mehteren Takımı Konseri de büyük ilgi gördü. MSPO fuarında SAHA firmaları ile birlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş: “Fuarda Avrupalı firmalarla yaptığımız temaslarda Türkiye’ye ve SAHA Expo’a karşı yoğun ilgiye tanık olduk. Şu an içinde bulunduğumuz fuar 30.kez tekrarlanan Doğu Avrupanın en oturmuş fuarlarında birisidir fakat mukayese etmemiz gerekirse SAHA EXPO henüz 3.kez yapılacak olmasına rağmen fuar alanı büyüklüğü, katılımcı yerli ve yabancı firması sayısı, katılımcı ülke, delegasyon, ticari heyet sayısı itibariyle ve fuar konsepti kapsamında verilen hizmetleri itibariyle daha kapsamlı ve zengin gözükmektedir. Bu cümleyi kurabilmenin mutluluğunu ve gururunun yaşıyoruz” dedi.

 

 

 816 Firma ve 23 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul, 30’a yakın Türk firmasının yer aldığı MSPO 2022 Uluslararası Savunma Sanayii fuarında Türkiye ile Polonya ve Avrupa ükeleri arasındaki savunma sanayi iş birliği potansiyelinin daha da geliştirilmesine yönelik zemin hazırlanmasına da öncülük etti. MSPO yönetimi ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin arttırılmasına yönelik olarak iki organizasyon arasında protokol yapılarak işbirliği alanlarının belirlenmesi kararı alındı.

                                                                          

SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve diğer sivil ve askeri kamu kurumlarının katılım ve destekleriyle 3’üncü kez düzenlenecek. Türkiye’nin yerli üretim potansiyelindeki artışın ve bağımsız üretim gücünün sergilendiği uluslararası bir fuar olan SAHA EXPO, dünyanın ilk “METAVERSE” fuarını da gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  Yüksek teknolojiye sahip ürünlerin sergilendiği SAHA EXPO’da savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez tanıtılacak.