Araçların Çalınması Bu Cihazla Engellenebiliyor
Bluetooth sinyallerinin kopyalanarak araçların çalındığı hırsızlık olayları, yurtdışından sonra ülkemizde de artıyor. Otomotiv endüstrisi için bir siber güvenlik yönetim sistemi standardı olan ISO/SAE 21434, 2021’de devreye girdi ancak buna karşın 2022 yılında otomotive siber saldırılar yüzde 380 oranında arttı. Tüm bunların önüne geçmek için Texinsight Teknoloji tarafından geliştirilen “Newky” cihazı ile araçların siber güvenlik açıklarıyla çalınması engellenebiliyor. Texinsight Teknoloji CEO’su Çetin Kosifoğlu, sistem hakkında bilgi verdi.
Savunma sanayi alanında da kullanılacak
Hem Savunma Sanayii Başkanlığı’ndaki bilirkişilerle hem de çeşitli eski ordu mensubu danışmanlarla çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Çetin Kosifoğlu, “Bu kapsamda DIANA Programına da başvurumuz olmuştu. Amaç, sahada kullanılan teçhizatların, araçların ve ekipmanların sadece kullanım izni olan personeller tarafından kullanılmasını sağlamak… Savunma tarafında birebir bu cihaz değil ama biraz daha farklı bir versiyonu kullanılacak. Örneğin sıcak çatışma esnasında geride bırakılmış bir tankın karşı tarafın personeli tarafından ele geçirilmesini engellemek için kullanılacak. Yakın zamanda bunun örneğini Rusya-Ukrayna savaşında da gördük. Ek olarak İHA ve SİHA’ların pilotajlarında sadece yetkili personel tarafından kullanılmasını, bir başkası tarafından herhangi bir müdahale yapılamamasını sağlayacak bir ürün haline gelecek” dedi.
Avrupa’dan ödüllü cihaz
2022’de Avrupa’nın TÜBİTAK’ı sayılan European Institute of Innovation & Technology tarafından düzenlenen yarışmada birincilik ödülü kazandıklarını söyleyen Kosifoğlu, “Görüntü işleme üzerine çalışan bir derin teknoloji ayrıca SAHA Girişim firmasıyız. İnsan-makine etkileşimi analizi, insan-insan etkileşimi analizi, yüzey analizi, yüz tanıma, evrak dijitalleştirme gibi çeşitli konularda çözümler üretmekteyiz. 2022’de Avrupa’nın TÜBİTAK’ı sayılan European Institute of Innovation & Technology tarafından düzenlenen bir yarışmaya katıldık. Bu yarışmada uluslararası alanda Newky adını verdiğimiz ürün ile birincilik ödülü kazandık. Newky, dual-use yani hem savunma alanında hem sivil alanda kullanılabilecek bir ürün… Kullanıcının biyometrik verileriyle cep telefonu üzerinde oluşturulan bir dijital anahtar ve bu anahtarla birlikte geliştirdiğimiz cihazımızı eşlemekteyiz. Aralarında kriptolu bir haberleşme süreci olmakta ve araçların ya da çeşitli cihazların beyni olarak tabir edilen elektronik kontrol ünitelerine yerleştirilmektedir. Ardından kullanıma erişim izni sağlanmaktadır. Yani artık cihazın kullanımı izinli hale gelmiştir, anahtarınız telefonunuz olmuştur, onun şifresi de çok zor kırılabilecek olan yüzünüzdür. Özetle Newky, fiziksel dünyanın dijital anahtarı olarak tanımlanmaktadır” diye konuştu.
Birçok sektörden ilgi var
Otobüs üreticileriyle çalışmaların başladığını aktaran Kosifoğlu, şunları söyledi: “Yaklaşık 1 senedir otobüs üreticisi bir firma ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Otobüslerin üretim aşamasında Newky içlerine yerleştirilecek ve kullanım sürecinde herhangi bir bakım gerektiğinde bakımı sadece yetkili servisler tarafından yapılabilir durumda olacak. Yetkili servislerde de sadece izinli personeller aracın elektronik kontrol ünitesinin bakımını yapabilecek. “Dijital zimmetleme” jargonunu ürettik. Yani kağıt üzerinde yapılan araç ve cihaz zimmetlemeleri artık dijitalde telefonunuzla Newky’yi eşleyerek yapmaktayız.”
Araç paylaşımı uygulamaları için de güvenilir bir yöntem
Kosifoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Araç paylaşımı, kargo paylaşımı gibi paylaşım ekonomisi çeşitleri giderek yaygınlaşan uygulamalar arasında yer almaktadır. Bunların tamamında da biz dijital olarak verdiğimiz hizmetle bu uygulamalardaki güvenlikleri de sağlamaktayız. Örneğin hırsızlar araç kiralama şirketlerinden kendi araçlarının aynı marka ve modelini kiralayarak sanayide parça değişikliği yapabilmektedir. Bu tür hırsızlıkların paylaşımlı araçlara zararı yıllık ortalama 70-80 milyon TL’dir. Şu anda testleri yapılan cihazımız Newky, yakın zamanda bu araçların içerisinde de kullanılacak.”