TOMTAŞ HAVACILIK VE TEKNOLOJİ A.Ş.

TOMTAŞ HAVACILIK VE TEKNOLOJİ A.Ş.

Kayseri, Türkiye’de ve Dünya’da her geçen gün büyüyen havacılık sektöründe pay almak için önemli bir birikime ve potansiyele sahiptir. Bölgedeki Hava İkmal Bakım Fabrikası, havalimanı Kayseri’de havacılık sektörünün oluşması için önemli bir alt yapı potansiyelini ifade ederken, ve yeni kurulan Tomtaş A.Ş.’nin havacılık endüstrinin bölgedeki çekirdeğini oluşturması planlanmaktadır.

Bu proje ile Kayseri’nin havacılık(sivil,) alanında sahip olduğu  alt yapı ve tecrübenin sektörün öncüleri arasında olan Tusaş’ın birikimleri özel sektörün dinamizmi ile Orta Anadolu’nun en büyük teknokentlerden biri olan Erciyes Teknokent’in ev sahipliğinde  birleşip Kayseri’de küresel çapta bir havacılık ekosistemi oluşumunun ilk adımı olacaktır.


Bölgede hedeflenen havacılık endüstrisinin realize edilebilmesi amacıyla, Kayseri Havalimanının hemen yanında, mevcut askeri alanın dışında, havaalanı pistine bir taksi yolu ile bağlanabilen, hava mania planlarına bir aykırılık teşkil etmeyecek bir Havacılık Teknoloji Geliştirme Bölgesi Erciyes Teknopark sorumluluğunda kurulacak ve gerekli arsa tahsisi 30 yıl boyunca bu yapı üzerinden sağlanacaktır.


Türkiye’de doğrudan havalimanına erişim olanağı olan hali hazırda bir havacılık endüstri bölgesi bulunmamaktadır. Havaalanı pistine doğrudan sağlanacak bir erişim ve bölgedeki hava üs komutanlığı ve DHMİ’den her uçuşa özel alınacak izinler ile hava araçlarının havalanabilmesi sağlanırken, modernizasyon ve bakım gibi işlemler kapsamında mevcut hava araçlarına hizmet verilebilecektir.


Tomtaş A.Ş’nin nihai olarak yaklaşık 800.000 m²’lik bir açık alanda kurulması planlanmıştır. Türkiye ve bölgede yoğun olarak tercih edilen hava araçlarının ölçüleri göz önüne alınarak, bölgede yedi adet, içerisine en az iki adet tek koridorlu yolcu uçağı alabilecek 7000 m² kapalı alana sahip modernizasyon, montaj ve test hangarlarının yer alması planlanmıştır. Bu hangarların yanında on adet, içerisine MALE sınıfı en az dört İHA ya da en az bir iş jeti alabilecek, 1400 m² kapalı alana sahip teknolojik ürün imalat atölyeleri ile toplam kapalı alanı 13.500 m² olan üç Ar-Ge binasının bölgede yer alması planlanmıştır.

İlk aşamada bölgenin harekete geçmesi için 4500 m² büyüklüğünde Ar-Ge ve yönetim binası, iki modernizasyon, montaj ve test hangarı ile iki teknolojik ürün imalat atölyesinin kurulması planlanmıştır. Bu yapılarla birlikte inşa edilecek taksi yolları, hangar önü bekleme alanları ve diğer alt yapı yatırımları için toplamda yaklaşık 220 Milyon TL tutarı hesaplanmıştır.

Projenin lokomotifi her ne kadar Tomtaş A.Ş. olacak olsa da bölgede kurulması planlanan Havacılık TGB’de yer alacak ulusal/uluslararası firmaların da dahil olmasıyla gerçekleşecek kapasite artırımı hem ulusal hem de uluslararası havacılık pazarından önemli oranda yeni proje ve pay almaları beklenmektedir.

Bunlarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan On Birinci Kalkınma Planı’nda 447 numaralı maddesinde: "Ülkemizin havacılık ve uzay alanında küresel rekabette konumunun güçlendirilmesi sağlanacaktır" ifadesine yer verilmiştir. Ülkemizin bu hedefe ulaşmasına, bu proje ile katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Havadan Hafif Hava Araçları (Lighter-than-Air Platforms)

İnsansız Kara, Deniz ve Hava Araçları (Unmanned Land / Sea / Air Vehicles)

Sadece Üye Firmalarımız Yararlanabilir.

Firmaya iletmek istediğiniz taleplerinizi bu formu doldurarak iletebilirsiniz.