Çağatay İHA’ya “Göz” olan Ambargolu Kamera Sistemlerini Yerli olarak Üretiyorlar
Türk mühendisler, güvenlik güçlerinin meskun mahal ve saha operasyonlarında keşif gözetim ve istihbari faaliyetlerde bulunabilmesini sağlayan gimbal yani kamera sistemleri geliştiriyorlar. İnsansız hava araçlarının gözü olarak bilinen Gimbal ISR sistemleri geçmişte yurtdışından tedarik ediliyordu ancak günümüzde çeşitli ambargolar nedeniyle tedarik edilemiyor. Bu nedenle yurtiçinde tamamen yerli olarak, Çağatay İHA gibi platformlara yerli gimbal ISR sistemler geliştirdiklerini söyleyen Blitz Teknoloji Kurucu Ortağı Gökay Şen, “BAYKAR’a teslimatlar gerçekleştirdik. Şu anda TUSAŞ’ın alt yüklenicisiyiz. UAVERA Havacılık, Sekiz Altmış Savunma gibi firmalara da teslimatlarımız oldu” dedi.
Ambargo koyulunca muadilini geliştirdik
Geçmişte Amerika’daki bir firmadan satın alınan gimbal sistemine ambargo geldiği için yeni ürün geliştirme sürecine girdiklerini aktaran Gökay Şen, şunları söyledi: “Ürünlerimizin içerisindeki en küçük ürünümüz Spectrum 800, Amerikalı bir firmanın Mantis i45 adındaki bir gimbal sistemine muadil bir üründür. Biz bunun muadili olabilecek ancak daha kabiliyetli bir ürün geliştirdik. Geçmişte o ürünü tedarik eden kolluk kuvvetlerimiz şu anda o ürüne ulaşamamaktadır. Türkiye’ye ambargo uygulandığı için satılmamaktadır. Biz de bu doğrultuda ihtiyacın ve eksikliğin giderilmesi adına bir Ar-Ge sürecine girdik ve kısa bir süre içerisinde ürünümüzü hayata geçirdik. 2024 yılının başında ön siparişli ürünlerin teslimatına başlayacağız.”
Tamamen yerli üretim
Ürünlerin tüm sistemlerini kendilerinin ürettiğini dile getiren Şen, şöyle konuştu: “Biz gimbal sistemlerinin; mekanik tasarımlarını, içerisindeki tüm kontrol yazılımlarını, haberleşme yazılım ve donanımlarını, görüntü işleme yazılım ve donanımlarını tamamen kendimiz geliştirmekteyiz. Şu anda 4 farklı Gimbal ISR sistemiyle kullanıcılarımıza birçok farklı konfigürasyonda çözüm sunmaktayız. Aynı zamanda yine bütün ürünlerimizin içerisinde kullanılan ve ayrıca doğrudan satışını gerçekleştirmiş olduğumuz video işlemcimiz SPECTRE 5165 ve görüntü işleme paketlerimiz de mevcuttur.”
AB ve NATO üyesi bir ülkeye elektro optik sistem ihracatı yapan ilk firmayız
Şen sözlerine şöyle devam etti: “Yer kontrol istasyonunda sahadaki askere bilgi veren, hangi unsurun nerede olduğunu tespit edebilen, gerekirse unsurun peşine düşüp takip edebilen sistem Gimbal sistemidir. Spectrum 1650 ürünümüzle 2022 yılı içerisinde Avrupa Birliği ve NATO üyesi bir ülkeye doğrudan bir elektro optik sistem ihracatı yapan ilk firma olduk. Daha sonrasında 2023 yılında Avrupa siparişleri yinelendi. İlk yurtiçi satışımız Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın tespit İHA’larının görüntüleme birimi olan SPECTRUM 1650’ydi. Şu anda TUSAŞ ile yoğun çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Yine Çağatay Platformu için Spectrum 1650G2 ürünümüzü teslim ettik.”
Geliştirilen sistemler bulut altı İHA’larda tercih ediliyor
Keşif, gözetim ve istihbarat için kullanılan, birçok farklı sensörü içerisinde barındıran sistemler geliştirdiklerini dile getiren Şen, “Biz daha çok bulut altı sistemlerin görüntüleme kabiliyetleri üzerinde uzmanlaştık. Dünyada ve Türkiye’de birçok bulut altı sistem var. Bunlar vtol sistemler, dronlar, kamikaze araçları olabilir. Biz bu araçlara birçok farklı Gimbal ISR sistemimizle hizmet vermekteyiz. Bu ürünler içerisinde birçok farklı sensörün kabiliyetinden faydalanarak İHA kullanıcılarının net bir şekilde ortamı görüntülemelerini, sahadaki faaliyetlerden bilgi toplamalarını, unsurları tespit edebilmelerini, sahadaki askeri faaliyetler öncesinde özellikle meskun mahal operasyonlarında veya açık arazi operasyonlarında önden keşif ve unsur tespiti yapabilmelerini sağlamaktayız” dedi.
Polonya, İsviçre, İtalya ve Kazakistan’a ihracat
Polonya'ya, İsviçre'ye, İtalya'ya ve Kazakistan’a ihracat yaptıklarını söyleyen Şen, sözlerini şöyle noktaladı: “İnsansız hava araçlarının gözü olarak bilinen Gimbal ISR sistemleri, video işlemciler ve görüntü işleme yazılım çözümleri geliştirmekteyiz. Keşif, gözetim ve istihbarat amaçlı kullanılan bu sistemler, özellikle bulut altı insansız hava araçlarında yaygın olarak tercih edilmektedir. Şu anda 4 farklı Gimbal ISR sistemiyle çözümler sunmaktayız. Ürünlerimiz, Türkiye'de ve uluslararası platformlarda geniş bir kullanım alanına sahip, Avrupa'da; Polonya'ya, İsviçre'ye ve İtalya'ya ihracatımız var. Ayrıca kolluk kuvvetlerimizin sınır ötesindeki harekatlarında lojistik destek alanında kullanılan kargo İHA'lar için de gimbal ISR çözümleri geliştirmekteyiz.”